Makedonski zvaničnici čestitali autokefalnost MPC-OA

Tanjug
Foto: Arhiva

SKOPLjE - Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski ocjenio je danas da odluka Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) doprinosi ispravljanju "istorijskih nepravdi" i otvara mogućnosti za nov i neopterećen duhovni rast Ohridske arhiepiskopije.

On je čestitao arhiepiskopu Stefanu i građanima pravoslavne ispovesti to što je, kako je naveo, jednoglasno doneta odluka Sabora SPC za sticanje autokefalnosti MPC-OA, prenosi MIA.

Ovo je radosna vest za izgradnju zemlje pravoslavne veroispovesti, koja sledi odluku Vaseljenske patrijaršije o prijemu naše crkve u kanonsko jedinstvo i evharistijsko zajedništvo", naveo je Pendarovski.

On je dodao da veruje da će se cijeli proces priznavanja autokefalnosti MPC-OA uskoro okončati uz dobijanje tomosa vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, što će, kako je naveo, doprinijeti ostvarivanju jednog od makedonskih nacionalnih interesa, ali i napretku i pomirenju u makedonskom društvu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada slijedi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski čestitao je danas autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi-Ohridskoj arhiepiskopija (MPC-OA).

Istakao je da je danas veliki, istorijski dan, kada je, proslavljajući Svetu braću Đirila i Metodija MPC-OA dobila i autokefalnost. Kovačevski, koji boravi u posjeti Rimu, naveo je da je time Sjeverna Makedonija postala ravnopravne sa drugima i da je to "priznanje njenog nasleđa i duhovne veličine drevne Ohridske Arhiepiskopije i kao autentičnog dijela makedonskog identiteta“, prenosi MIA.

"Radujemo se zajedno sa svim pravoslavnim hrišćanima u našoj zemlji istorijskoj vjesti kojom MPC-OA stiče autokefalnost. Ova vijekovima očekivana vijest saopštena je danas na zajednickoj službi sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Svim pravoslavnim hrišćanima čestitam ovaj dan", poručio je Kovačevski.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je danas u Skoplju da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve donio odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-organizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana