Lajčak: Integracija zapadnog Balkana u EU nema alternativu

Tanjug, Srna
Foto: Anadolija

PODGORICA - Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak izjavio je danas u Podgorici da integracija zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

- Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i željeli - kazao je Lajčak obraćajući se na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici i naveo niz “objektivnih okolnosti koje su na to uticale” - Bregzit, migrantska kriza, ali i skepticizam kod odredenih članica, prenele su Vijesti.

Kazao je da je ubijeđen da ne treba čekati da EU riješi svoje probleme i da se boji da gube zapadni Balkan.

-Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region - kazao je Lajčak.

Poručio je i da zemlje zapadnog Balkana treba da vrate kredibilitet procesu.

-EU nije zadovoljna i sada treba jedni drugima da pomognu - kazao je Lajčak.

On je dodao da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, a da će EU to vreme iskoristiti da reši svoje probleme. Lajčak je zaključio i da EU ima dovoljno kapaciteta da vodi ta dva procesa u isto vreme.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u Podgorici sa sa Lajčakom sa kojim su razgovarali o jačanju regionalne ekonomske saradnje.
To se posebno na Zajedničko regionalno tržište (CRM= kojem je BiH pristupila na Samitu EU - zapadni Balkan, koji je održan u Sofiji.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da su u fokusu razgovora bile posljednje aktivnosti EU u vezi sa situacijom u BiH, sa naglaskom na sjednicu Savjeta ministara inostranih poslova EU, kao i aktivnosti Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana