“Kralj kriptovaluta” uhapšen u Podgorici - ko je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca

GS
“Kralj kriptovaluta” uhapšen u Podgorici - ko je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca

PODGORICA - Crnogorska policija uhapsila je osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca, južnokorejski državljanin Do Kvon, napisao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Tviteru.

Trenutno se čeka potvrda identiteta.

-Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur - napisao je ministar.

Južnokorejski tužioci su vjerovali da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrijednog debakla tokena terraUSD i Luna, navodno krio u Srbiji.

Interpol je u septembru ove godine raspisao potejrnicu za njim.

U oktobru su tužioci u Južnoj Koreji saopštili da je on preko Dubaija otputovao u nepoznatu državu, nakon što je napustio Singapur u kom je njegova kompanija imala sjedište.

Kvon je u više navrata negirao da se krije, ali takođe nije želio da otkrije gdje se tačno nalazi.

-Nisam u bjekstvu, niti bilo šta slično tome. Mi sarađujemo sa svima i ja nemam šta da krijem - poručio je on ranije na Tviteru.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i Luna kripto kovanica u maju.

Iako je u aprilu njegova valuta vrijedila 116 dolara, današnja vrijednost procijenjena je na 0,00002 dolara.

Globalni investitori u njegovu valutu su za ovo vrijeme izgubili 42 milijarde dolara, pokazuju podaci jedne blokčein kompanije.

Neki od njih su na ovaj način izgubili ušteđevinu, a mnogi od njih su pokrenuli tužbe protiv njega.

Do Kvon je rođen 1991. godine. Studirao je računarstvo na Univerzitetu Stanford i diplomirao 2015. Prije osnivanja kompanije Anifi, Kvon je kratko radio sa Eplom i Majkrsoftom kao inženjer. Do Kvon je 2019. godine predstavljen na Forbsovoj listi “30 ispod 30”, piše Telegraf.

Kvon je 2016. godine osnovao telekomunikacionu kompaniju Anifi. Bio je generalni direktor kompanije do 2017.

Godine 2018. Do Kvon je, zajedno sa Danijelom Šinom, osnovao Terraform Labs, kompaniju za tehnologiju blokčejna koja ima za cilj stvaranje decentralizovane kriptovalute sa stabilnom cijenom.

Terraform Labs je razvio Terra Proof-of-Stake (PoS), koji je javni blokčejn izgrađen na Cosmos SDK. Kompanija je takođe iskovala neinflatorni, tada, stabilni novčić  Luna, koji se koristi kao izvorna imovina na Terra Blockchain-u.

Terraform je nadgledao razvoj platforme za e-trgovinu CHAI , koja je koristila Tera stejblkoin. TFL, predvođen Do Kvonom, nastavio je sa razvojem novih blokčejn tehnologija, protokola, proizvoda i platformi kao što su Anchor, Prism, Astroport i Mirror.

Početkom januara 2021. Terraform Labs je dobio injekciju od 25 miliona dolara kroz krug finansiranja koji je zajedno vodio Galaxy Digital. Sledećeg mjeseca, kompanija je pokrenula Terraform Capital, koji je u posao ušao sa 10 miliona dolara početnog finansiranja.

Jedna od najvećih prekretnica kompanije Terra bilo je lansiranje Anchor protokola u martu, koji omogućava korisnicima da pozajmljuju ili čuvaju svoje stabilne novčiće i sredstva za dokaz udela.

U januaru ove godine je kompanija pokrenula neprofitnu organizaciju pod nazivom  Luna Foundation Guard,, ulažući preko 4,1 milijarde dolara. Neprofitna organizacija se fokusirala na ekosistem Terra i nastojala je da stabilizuje volatilnost Lune podržavajući je sa TerraUSD-om.

U maju su gotovo svi svjetski mediji objavili da je Luna pala na 0 dolara, označavajući zapanjujući kolaps za kriptovalutu koja je u jednom trenutku vrijedila više od 100 dolara.

Propast kontroverznog stejblkoin poduhvata Terra rezultirala je krahom na tržištu kriptovaluta, koji je izbrisao milijarde dolara vrijednosti u jednom danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana