Konstituisan parlament Crne Gore: Poslanici DPS-a Mila Đukanovića nakon 30 godina u opozicionim klupama

GS
Konstituisan parlament Crne Gore: Poslanici DPS-a Mila Đukanovića nakon 30 godina u opozicionim klupama

PODGORICA - Poslanici DPS-a Mila Đukanovicća na današnjoj konstituivnoj sjednici crnogorskog parlamenta zauzeli su mjesta na kojima sjede opozicione stranke.

Fotografiju poslanika DPS-a objavio je na svom "Tviter" profilu predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, uz komentar "Istorija, DPS u opozicionim klupama", prenosi "Sputnjik".

Na današnjoj sjednici konstituiše se parlament u kome DPS Mila Đukanovića poslije gotovo 30 godina, neće imati većinu.

Tri, do sada opozicione liste "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" imaju ukupno 41 poslaničko mjesto u parlamentu koji ima 80 mjesta. Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija "Odlučno. DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, koalicija "Mir je naša nacija" deset, a platforma "Crno na bijelo", četiri. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. Po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Nik Đeljošaj- Genci Nimanbegu" i koalicija "Jednoglasno".

U Podgorici je nešto poslije 12 časova počela konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik. Sjednici predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić iz Demosa i koalicije "Mir je naša nacija".

Dnevnim redom je predviđeno utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika parlamenta. Poslanici bi trebalo da izaberu predsjednika i članove Administrativnog odbora crnogorskog parlamenta.

Na početku sjednice verifikovani su mandati poslanika, prenose tamošnji mediji. Sjednica je počela intoniranjem državne himne kome nije prisustvovao dio poslanika DF-a.

DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i Željku Ivanoviću da sastavljaju vladu.

Knežević je rekao da Ivanović želi da postane nova vlast, da od druge familije postane prva.

- Mi nećemo izdati, ja ima konstruktivan prijedlog, a to je da DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara", kazao je Knežević.

On je čestitao građanima, kako je rekao, slobodu.

- Tu slobodu niko neće ugroziti niti će se želje građana naći kao gubitnici - naveo je Knežević i dodao da to posebno neće učiniti poslanici DF-a.

Poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović naveo je u Skupštini kako se nada da će ovaj saziv biti efikasiniji od prethodnog.

- Prijedlozi koji su sada saopšteni su apsolutno prihvatljivi za koaliciju "Crno na bijelo". Ja ostajem čovjek od riječi. Ako se zadovolje poslovničke forme možemo pristupiti izboru predjsednika Skupštine Alekse Bečića i da nakon toga da formalizujemo kandidata za mandatara. I neka nam je sretno svima - naveo je Abazović.

- Mi smo pobijedili da bi okrenuli novi list - kazao je Aleksa Bečić (Demokrate). On je naveo da će buduća vlast biti procrnogorska, prozapadna, proevropska.

Bečić je kazao i da je saglasan i da podržava predloge koje je saopštio Knežević u Skupštini.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je, uoči konstitutivne sjednice parlamenta, da očekuje od pobjednika parlamentarnih izbora da pokažu odgovornost.

Usaglašavanje stavova pobjedničkog koalicionog bloka, o formiranju nove vlasti, koja će, poslije 30 godina smijeniti DPS Mila Đukanovića, počelo je odmah poslije izbora, 30. avgusta, ali su jučerašnji pregovori o raspodjeli resora, mandataru nove vlade i predsjednika skupštine, pokazali sve izazove i neophodne kompromise, koji stoje pred koalicionim partnerima.

Rok za prijedlog mandatara je 30 dana od dana konstituisanja parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana