Kačarska: Bugarski veto rizik za podršku evrointegracijama

Tanjug
Kačarska: Bugarski veto rizik za podršku evrointegracijama

BEOGRAD - Osnivač makedonskog Insituta za evropske politke Simonida Kačarska ocijenila je da poruka koju su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile iz Brisela, izostanak statusa kandidata, daleko od dobre i naglasila da je to pokazalo da u EU ne postoji volja za proširenje i da je priča veća od samog veta Bugarske.

"Jako smo razočarani nakon Samita u Briselu, predugo čekamo početak pregovora, previše žrtve smo podnijeli", rekla je Kačarski za Tanjug i ocijenila da u EU ne postoji volja za proširenjem.

Jer, kako je kazala, da postoji volja pokazala bi se tokom prethodnog perioda kada je bilo mogućnosti da se naprave takvi koraci.

"Deset godina tokom grčke blokade održali smo podršku evriontegracijama, ona je bila tada čak 80 odsto, bugarski veto je sada veliki rizik, raste evroskepticizam, još imamo stabilnu podršku članstvu oko 60 odsto", rekla je ona i dodaje da bi odgovor građana Makedonije na pitanje da li vjerujete EU bilo nešto potuno drugo.

Kaže da frustracija postoji, da je opravdana i da će potrajati nekoliko godina ako ne bude pomaka u pristupanju.

Naglasila je da većina bugarskih uslova ne pripada procesu evrointegracija.

Razočaranje je još veće jer je Francuska tokom predsjedavanja više brinula o zahtjevima Bugarske.

Takva atmosfera nije pozitiva a poruka je daleko od pozitivne, rekla je ona i naglasila da je danas jako teško procijeniti šta će se destiti sledeće nedelje.

Prema njenim riječima, nakon političke međuvladine konferencije daje se krartko vreme da Makedonija promijeni ustav i da Bugare uključi u preambulu što je neprhivatljivo za Skoplje.

"Skoplje se ne slaže sa dodatnim uslovima koje je usvojio bugarski parlament. Naš premijer je u Briselu istakao crvene, teško je predvideti šta će se desiti imajući u vidu da je bugarski parlament stao iza toga a mi tražimo da se nekoliko uslova promijeni, specifično se odnosi na protokole iz francuskog prijedloga i kada tačno počinju pregovori", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana