Hrvatska: Od danas na snazi strože epidemiološke mjere na Jadranskoj obali

GS
Foto: hippopx.com

Prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske, od danas na snagu stupaju pooštrene epidemiološke mjere na području Jadranske obale u ovoj državi.

Prema informacijama ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića, nove mjere se uvode u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Primorsko-Goranskoj te Istarskoj županiji, kao i za gradove Senj, Novalju te opštinu Karlobag.

U skladu s novim mjerama, na javnim okupljanjima u ovim područjima može biti najviše 50 osoba, osim ako je riječ o javnim okupljanjima na kojima učestvuju samo osobe s kovid potvrdama. Na događajima na kojim sve osobe posjeduju potvrdu može biti prisutno najviše 1.000 osoba.

Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez kovid potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima, u njima prema epidemiološkim mjerama može biti najviše 1.000 gostiju.

Sportska takmičenja s prisutvom publike mogu se održavati samo ako prisutni posjeduju kovid potvrde.

Davor Božinović saopštio je i nove mjere vezane za prelazak granice te je istakao kako se novim mjerama mijenjaju i određeni uslovi za ulazak u Hrvatsku, prenosi klix.ba

Prema odluci hrvatskog Štaba civilne zaštite, moguće je ući u Hrvatsku ukoliko potvrde o vakcinaciji sa dvije doze vakcine, odnosno o prebolovanoj bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema dosadašnjim uslovima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Trenutno, posebne mjere na granici odnose se na državljane Kipra, Rusije i Velike Britanije. Državljani ovih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan nalaz Pi – Si – Ar  testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, baz obzira na to da li su li prebolovali virus korona ili su vakcinisani.

Nove epidemiološke mjere ostaće na snazi sve do 15. avgusta, kada će Nacionalni štab u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom donijeti nove mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana