Hrvatska: Jedno lice preminulo, drugi dan bez novozaraženih

Srna
Hrvatska: Jedno lice preminulo, drugi dan bez novozaraženih

ZAGREB - Jedno lice u Hrvatskoj za koje je potvrđeno da je bilo zaraženo virusom korona preminulo je, dok drugi dan uzastopno nije evidentirana nijedna nova zaražena osoba, saopšteno je iz Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Broj preminulih od posljedica virusa korona u Hrvatskoj porastao je na 101. Od početka epidemije u Hrvatskoj su potvrđena 2.244 slučaja zaraze virusom korona, ali ih je danas samo 97 aktivnih od kojih je pet pacijenata na respiratoru.

Iz Štaba su naveli da su do sada testirano 63.682 lica, u posljednja 24 časa obavljeno je 1.260 testiranja, prenose hrvatski mediji.

“Pridržavanje svih mjera i uputstava je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusa korona. Svako mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje porodice i sugrađana. Najbolja odbrana od virusa je održavanje lične higijene, te izbjegavanje bliskih kontakata i dodirivanja očiju, nosa i usta”, saopšteno je iz Štaba.

Nacionalni štab civilne zaštite ukinuo je zbog povoljne epidemiološke situacije zabranu rada nedjeljom za sektor trgovine, ali je naredio da moraju biti poštovane mjere i posebna uputstva i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradiće i preporuke za održavanje privatnih i poslovnih proslava, uključujući vjenčanja, s ciljem da ih omogući od sutra uz ograničenje prisustva najviše 100 osoba u zatvorenim prostorima, odnosno 300 na otvorenom.

Usaglašeno je da od subote, 30. maja, budu omogućena sportska takmičenja na otvorenom, ali bez prisustva publike i uz poštovanje mjera koje će pripremiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana