Granić: U interesu Zagreba evropeizacija čitavog Zapadnog Balkana

Tanjug
Foto: enchantingtravels.com

BEOGRAD/ZAGREB - Evropeizacija čitavog prostora Zapadnog Balkana u interesu je Zagreba, ali pod uslovima koje je prošla i Hrvatska i sve ostale članice Evropske unije, izjavio je danas savjetnik hrvatskog premijera Mate Granić, koji je kao ministar spoljnih poslova i potpredsjednik vlade prije 25 godina potpisao Sporazum o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske.

"Nikave zapaljive izjave ne mogu doprinijeti normalizaciji odnosa već realno i otvoreno rješavanje otvorenih pitanja", rekao je Granić i upozorio na "realni problem" u Bosni i Hercegovini zbog nastojanja da se mijenjaju duh i slovo Dejtona, što, kako je naglasio, potpisnici sporazuma nikako ne smiju da dozvole.

Dejtonska Bosna i Hercegovina je, dodao je, suverena država, koja se sastoji od dva entiteta i tri suverena konstitutivna naroda.

"Insistiranje na unitarizaciji, uvođenju građanske države, destabilizuje BiH, a mi kao postpisnici imamo odgovornost i zadatak da to ne dozvolimo", rekao je Granić na međunarodnom skupu posvećenom 25 godina Sporazuma o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske.

Granić je ocijenio da je taj sporazum bitno pridonio rješavanju nekih pitanja, iako su neka i dalje otvorena, poput rasvjetljavanja sudbine nestalih.

On smatra da je proces mirne reintegracije uspio, a na osnovu toga donijeti su plan i program za povratak izbjeglica i bilateralnoj zaštiti manjina što je bilo izuzetno važno, rekao je Granić na skupu na kojem su govorili i bivši predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović.

"Avgusta 23, 1996. godine potpisao sam u Beogradu sa ministrom Milnom Milutinovićem Sporazum o normalizaciji odnosa i dvije države su se prvi put u istoriji međusobno priznale", rekao je Granić i dodao da je to bitan datum u istoriji ove dvije zemlje i vrlo važan datum u istoriji hrvatsko-srpskih odnosa.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da i dalje između dvije zemlje nema iskrenih odnosa, da i dalje postoji, kako je rekao, "tragikomična" trka u naoružanju...

Dodao je da mu zabrinutost i dalje izazivaju "tradicionalni" stavovi da je Srbija neprijatelj Hrvatskoj, i obrnuto, i što iz tog začaranog kruga nikako ne možemo izaći.

"Moja namjera bila je da se otvori druga perspektiva, rekao je Tadić na onlajn skupu koji su organizovali zagrebački Forum za vanjsku politiku i beogradski Centar za spoljnu politiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana