Evropska komisija: Hrvatskoj rok do 30. juna 2023. da iskoristi sredstva za solidarnost

SRNA
Foto: Agencije

BRISEL - Evropska komisija odlučila je da Hrvatskoj omogući da do 30. juna 2023. godine produži rok za korišćenje finansijske pomoći iz Fonda solidarnosti EU radi nadoknađivanja štete koju su nanijeli zemljotresi 2020. i 2021. godine, objavljeno je na internet stranici Evropske unije.

Evropski komesar za koheziju i reforme Elisa Fereira podsjetila je da su Hrvatsku pogodila dva jaka zemljotresa, prvo u Zagrebu, a onda u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Sve to se desilo tokom prvog talasa pandemije kovid 19 i u velikoj mjeri ugrozilo napore za oporavak. Obezbjeđivanje toga da Hrvatska može u potpunosti da ima korist od finansijske podrške iz Fonda solidarnosti EU za obnovu dvije regije je od ogromne važnosti za stanovništvo i i znak je snažne i konkretne solidarnosti Unije", rekla je Fereira.

Zemljotres je pogodio Zagreb i okolinu u martu 2020. godine, dok su se u decembru 2020. i januaru 2021. godine dogodili zemljotresi u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji. Hrvatska je dva puta dobila pomoć iz Fonda, ukupne vrijednosti više od milijardu evra, kako bi nadoknadila štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana