Đukanović: Na Balkanu se ponovo bude retogradne političke ideje

Tanjug
Foto: Agencije

NjUJORK/PODGORICA - Predsjednik Milo Đukanović, koji u Njujorku učestvuje u radu Generalne skupštine UN, saopštio je da je tu priliku iskoristio da šefa evropske diplomatije Žozepa Borela upozna i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da, kako je naveo, "u regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja".

Ti globalni politički poremećaji, kaže Đukanović, doveli su do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, "uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na ZB, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih".

"Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svedoče gubici koje smo imali na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posljedica upravo tadašnjih ideja istovjetnim današnjim idejama", rekao je Đukanović i dodao: "Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma".

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on je to rekao na zajedničkoj večeri koju je u Njujorku sa liderima Zapadnog Balkana organizovao Borel.

Čini mu se, kaže, da su svi sagovornici veoma dobro razumJeli ta upozorenja. "Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku gospodina Borela uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi i ZB dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrednosti", naveo je šef crnogorske države.

Čini mu se, kaže, i da je razgovor bio veoma koristan, upravo zato što je bio veoma otvoren, i gde je razgovarano o suštini a ne o nekim manje više marginalnim aspektima te evropske politike na ZB.

"Čini mi se da je dato jako puno inspirativnih ideja koje bi mogle poslužiti za uspješan samit EU i ZB koji treba da se dogodi 6. oktobra u Ljubljani", rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana