Crna Gora: Porodično nasilje poraslo za 20 odsto u vrijeme izolacije

Srna
Crna Gora: Porodično nasilje poraslo za 20 odsto u vrijeme izolacije

PODGORICA - SOS linija za žrtve porodičnog nasilja u Crnoj Gori u martu bilježi porast poziva za 20 odsto u posljednjoj sedmici, u vrijeme kućne izolacije zbog pandemije virusa korona, rekla je koordinator SOS linije za Nikšić Nataša Međedović.

Prema njenim riječima, u posljednjoj sedmici SOS linija je imala 69 poziva, što je oko 20 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

"Ova situcija utiče negativno na osobe sa iskustvom nasilja i pogoršava njihovu situaciju", upozorila je Međedovićeva.

Ona je navela da je nova statistika u vremenu kućne izolacije nije iznenadila. "Nastala situacija pomaže u prevenciji pandemije, ali je za mnoge žene i djecu to zastrašujuće", rekla je Međedovićeva.

Ona je dodala da za žrtve porodičnog nasilja kućna izolacija znači bespomoćnost. "Ovo je tek početak i u narednom periodu možemo očekivati eskalaciju i povećan broj poziva", istakla je Međedovićeva.

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici 080 111-111 stalno je dostupan telefonski servis koji je besplatan i anoniman.

 Žrtve nasilja mogu računati na besplatnu psihološku i pravu pomoć.

"Ipak u ovom trenutku se pred institucijama rješavaju samo hitni slučajevi nasilja u porodici", rekla je Međedovićeva, ali je upozorila da za mnoge žene i djecu kuća nije dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana