Zagreb bi Hodžaja trebalo da proglasi nepoželjnom osobom

Srna
Zagreb bi Hodžaja trebalo da proglasi nepoželjnom osobom

Zagreb - Hrvatski novinar i pisac Denis Kuljiš smatra da bi zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj trebalo da bude proglašen “nepoželjnom osobom ”u Hrvatskoj zbog izjave o stvaranju pakta protiv Srbije sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom.

Kuljiš smatra da bi Hrvatska uradila dobru stvar ako bi uputila demarš i Hodžaja proglasila “nepoželjnom osobom”, napominjući da to ne znači da Hodžaj ne bi mogao u toj zemlji da boravi privatno, ako se ubuduće kloni sličnih izjava.

On je ocijenio da je Hodžajeva izjava o stvaranju pakta protiv Srbije sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom “apsurdna, glupa, amaterska, neozbiljna i deplasirana”.

““Prvo, Hrvatska ne vodi samostalnu politiku na Balkanu ili na međunarodnoj sceni, jer je članica EU i toga se vlada skrupulozno drži. Ne može biti ni govora o tome da bi Hrvatska stupala u nekakve saveze sa članicama EU o bilo čemu, ako to nije potkrijepljeno briselskim ili evroatlantskim politikama i inicijativama”, naveo je Kuljiš.

Prema njegovim riječima, upravo su dobri odnosi Hrvatske sa Srbijom ono što Brisel i međunarodna zajednica traže od hrvatske politike na prvom mjestu.

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski smatra da Hodžajeva izjava ““nije baš prijateljska””, ali da ne vjeruje da bi mogla da bude realizovana u smislu stvarnog napada na Srbiju.

“Rata na Balkanu neće biti, jer za to nema ni unutrašnje podrške, a kamoli spolja”, navodi Puhovski, koji objašnjava da je “pozicija Srbije već godinama sasvim defanzivna u suštini, a tek tu i tamo ofanzivna u retorici”.

Hodžaj je izjavio za zagrebački “Večernji list” da je sa zvaničnicima Hrvatske, Makedonije i Crne Gore razgovarao “o osnivanju pakta protiv Srbije”, koja je, kako tvrdi, faktor destabilizacije u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana