Super posao ili prevara vijeka u Hrvatskoj?

Agencije
Super posao ili prevara vijeka u Hrvatskoj?

Zagreb - Poznati trgovac oružjem Zvonko Zubak izjavio je da Hrvatskoj, po povoljnoj cijeni od samo 75,9 miliona dolara, može nabaviti eskadrilu borbenih aviona.

Riječ je o polovnim aparatima “miraž 2000” proizvedenim 1984. godine, a koje su koristile vazduhoplovne snage Brazila. Avioni bi stigli do kraja 2019. godine, a potrebno je da im bude produžen životni vijek za 2.000 sati.

- Spreman sam da pomognem Hrvatskoj svojim iskustvom i nudim brzu, isplativu i realnu nabavku eskadrile borbenih aviona po prihvatljivoj cijeni - rekao je Zvonko Zubak.

On je svoju ponudu poslao na sve zvanične adrese. Avioni su, kaže on, četvrte generacije, NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. godine, sa preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6.000 sati leta. Zubak nudi i rok otplate od sedam godina, uz godišnju kamatu od 1,2 odsto. Ponuda sadrži 10 jednosjeda i dva dvosjeda.

Međutim, kako su objavili pojedini hrvatski mediji, iza ove ponude stoji jedno veliko “ali”. Naime, oni su otkrili nepoznate detalje o pomenutim avionima. Kako su objavili, Hrvatskoj Zubak nudi 35 godina stare avione sa potrošenim resursima za koje je sporno koliko još dugo mogu letjeti i nakon što im budu produženi resursi. Ti su avioni, nakon što su 20 godina letjeli u sklopu francuskog ratnog vazduhoplovstva, 2005. godine prodati Brazilu za 80 miliona evra, što je uključivalo i rezervne dijelove, obuku pilota i tehničara. Brazilci su tim avionima namjeravali letjeti još pet godina, dok ne nabave nove. Uspjeli su da ih koriste do kraja 2013. godine.

Neimenovani izvor iz brazilskog vazduhoplovstva tada je za agencije izjavio: “Kroz logističke napore, uspjeli smo da produžimo resurse za još dvije godine. Trebalo je da prestanemo da letimo 2011. godine”.

Osim dotrajalosti navedenih aviona, postoji još jedan veliki problem sa Zubakovom ponudom. Naime, prije manje od mjesec dana portugalski mediji su objavili da su ti avioni prodati kompaniji “Procor” za 452.000 dolara.

Ratne nabavke

Za vrijeme rata devedesetih Zubak je Hrvatskoj nabavio “migove”, borbenu eskadrilu helikoptera “Mi-24”, transportni “Mi-8” i “Mi-17” - ukupno 53 letjelice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana