Rusofobična kampanja u Makedoniji

Agencije
Rusofobična kampanja u Makedoniji

Skoplje - Ruski ambasador u Skoplju Sergej Baždnikin izjavio je da zapadne države “nastavljaju rusofobičnu kampanju” u Makedoniji i poručio da Moskva smatra da bi o pitanju promjene imena Makedonije trebalo razgovarati u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenijele su agencije.

- Pojedine zapadne zemlje, prevođene SAD, zaista jačaju antirusko osjećanje širom svijeta, pokušavajući da u svoju propagandnu orbitu uvuku što je više zemalja moguće, uključujući i stavljanje posebnog naglaska na zloglasnu atlantsku solidarnost - rekao je Baždnikin.

On je istakao da pristupanje Makedonije NATO-u, uz ratobornu retoriku članica Alijanse, ne izgleda obećavajuće.

- Dobro je poznat stav Rusije prema širenju NATO-a, uključujući i Balkan. Uprkos svim uvjeravanjima da taj proces nije usmjeren proti Moskve, djela govore potpuno suprotno i vojna infrastruktura Alijanse vrlo se brzo približava našim granicama - rekao je Baždnikin.

On je podsjetio da NATO i zvanično Rusiju smatra glavnim neprijateljem.

Baždnikin je naglasio da je Skoplje u više navrata uvjeravalo Rusiju da težnje Makedonije ka članstvu u NATO-u nemaju antirusko značenje.

- Nemamo osnova za sumnju u iskrenost naših makedonskih kolega. Problem je to što kada uđu u članstvo Alijanse moraće da donesu odluke koje nisu u skladu sa nacionalnim interesima već prema principima “atlantske solidarnosti”, što znači da gube svoju slobodu djelovanja - dodaje Baždnikin.

Svih 29 članica NATO-a potpisalo je 6. februara u Briselu Pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

Novo ime

Zvanično je stupila na snagu upotreba novog imena države Republika Sjeverna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu, nakon što je grčki parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Makedonije u članstvo NATO-a. Ratifikacijom protokola u grčkom parlamentu, što je bio posljednji korak u rješavanju 27-godišnjeg spora u vezi sa ustavnim imenom između Skoplja i Atine, zvanično je stupio na snagu Prespanski sporazum.

Upotreba novog imena države treba da bude usaglašena i sa Zakonom o upotrebi jezika, što bi značilo da će table biti ispisane i na albanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana