Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Agencije
Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Skoplje - Referendum na kojem će se građani Makedonije izjasniti o dogovoru sa Grčkom u vezi s imenom biće održan 30. septembra.

Tim dogovorom, koji su predstavnici Skoplja i Atine potpisali u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa 17. juna, novo ime bivše jugoslovenske republike biće Republika Sjeverna Makedonija.

Prema prijedlogu koji je već spreman u Sobranju, građani će se izjasniti na referendumsko pitanje koje će glasiti “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?”

Inicijativu za raspisivanje referenduma potpisalo je više od 70 poslanika, među kojima su neki iz koalicije opozicije.

Lider opozicione VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski zalaže se za jednostavnije pitanje, a tokom liderskih sastanaka vodećih političkih stranaka u zemlji iznio je četiri prijedloga u kojima nije spomenuo članstvo Makedonije u EU i NATO-u.

Prvi makedonski ministar spoljnih poslova Denko Maleski smatra šizofreničnim biti u EU i NATO-u, a istovremeno biti protiv promjene ustavnog imena.

Novi članovi Državne izborne komisije (DIK) juče su potpisali svečane izjave i time stekli pravo da organizuju referendum.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je refendumska procedura započeta u Sobranju.

Poslanici makedonskog Sobranja glasali su juče o Vladinom prijedlogu za utvrđivanje detalja referenduma o sporazumu sa susjednom Grčkom o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija. Prijedlog je usvojen pošto koalicija na čijem je čelu Zaev drži 67 od ukupno 120 poslaničkih mjesta, a za usvajanje prijedloga bila je potrebna prosta većina.

Istraživanje

Prema istraživanju javnog mnjenja, 75 odsto Makedonaca protivi se promjeni ustavnog imena, a u isto vrijeme 80 odsto stanovnika je za ulazak u EU i NATO. U makedonskom budžetu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za referendum, tako da za sada nije poznato koliko će on koštati i da li će novac biti obezbijeđen preraspodjelom ili rebalansom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana