Plenković: Vučićeva izjava pretjerana

index.hr
Plenković: Vučićeva izjava pretjerana
Plenković: Vučićeva izjava pretjerana

Sinj - Izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je popodne u Sinju, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je “Oluja” okončala okupaciju Hrvatske.

“Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust što je previše, previše je”, rekao je Plenković u nedjelju novinarima tokom dolaska na vojvodin prijem u Alkarske dvore u Sinju, gdje se danas održava 303,. Sinjska alka.

Premijer je također poručio da Hrvatska želi politiku pomirenja, saradnje i dobrosusjedske zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu.

Izjavu Vučića koji je u subotu navečer u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je “Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba” ranije su osudili i drugi političari. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u nedjelju kako izjave Vučića ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, dok predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić smatra kako je važno i da Milorad Pupovac iskaže svoj stav o toj Vučićevoj izjavi.

Uz premijera Plenkovića na vojvodin prijem došli su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. nakon čega su otišli na Sinjsku alku, vitešku igru, kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. Vijeku.

Prilikom dolaska u dvore premijer je izjavio da je danas sjajan dan, dodavši da je Kninu bilo dostojanstveno i lijepo uz 23. godišnjicu Oluje, te da je poseban događaj što je došlo izraelsko vazduhoplovstvo što je snažan signal partnerstva između Hrvatske i Izraela. Rekao je da je odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona bitno podigla bilateralne odnose dviju zemalja na viši nivo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana