Neophodna jedinstvena lista nestalih Srbije i Hrvatske

Agencije
Neophodna jedinstvena lista nestalih Srbije i Hrvatske

Beograd - Specijalni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pitanja nestalih Veran Matić potvrdio je da će naredne sedmice sastati s posebnim savjetnikom hrvatske predsjednice za pitanja nestalih Ivicom Vrkićem, kako je ranije izjavio Tanjugu.

Tema tog susreta biće ciljevi na kojima će zajedno raditi dvije strane, rekao je Matić i naglasio da je neophodno da se objedine snage koje se tim pitanjem bave, najprije na nacionalnom nivou, a zatim i između dvije zemlje, ali je takođe insistirao na jedinstvenoj listi nestalih.

On podsjeća da su predsjednici Srbije i Hrvatske na prvo mjesto svoje saradnje stavili pitanje nestalih i da su uočili da postoji problem sa dinamikom rada, kao i da su željeli da imaju još jedan mehanizam za rješavanje tog problema.

Matić napominje da je u dokumentima koje uspio do sada da pogleda uočio da postoje različite brojke, od 40 do 70, negdje je to i 250, a riječ je o grobnim mjestima za koja se zna da je NN lice ubijeno ili nestalo i to na teritoriji Hrvatske.

- Ta mesta, nisu ekshumirana i tu bi ozbiljan razgovor između dve zemlje  mogao da pomogne da se “posao” završi vrlo brzo - uveren je Matić.

Sumnja se da postoje još neka mjesta u kojima su masovne grobnice  i da treba ispitati ta mesta.

- I sa jedne i sa druge strane treba omogućiti da se u najkraćem mogućem roku sve ono što je poznato, za šta postoje podaci ili indicije, proveri - kaže Matić.

Govoreći o potrebi da se snage koje se tim pitanjima bave objedine, Matić navodi da, recimo, u Srbiji postoji 60 udruženja te Komisija Vlade Srbije za nestala lica  i nevladine organizacije.

- Potrebno je objedinjavanje tih snaga na nacionalnom nivou, stvaranje jedinstvenih ciljeva. Zatim isto tako nešto i u Hrvatskoj, a onda i koordinacija između ta dva tela ili koalicije u jednu jedinstvenu - smatra Matić.

Matić se zalaže za jedinstvenu listu nestalih, jer se sada barata različitim podacima, ali dosta je neslaganja i u vezi s prirodom rata, pa i u odnosima na unutrašnjopolitičkom planu kad je riječ o tim temama.

Sa srpske strane, napominje, dobio je informacije da je dato mnogo dokumenata, i to je, kaže, ono što će u narednom periodu nastojati da dobije.

On napominje da su odnosi Srbije i Hrvatske veoma važni za region I da se zato ova pitanja prvo moraju rješavati na bilateralnim nivoima. 

Ratni heroji

Veran Matić se posebno osvrnuo na to da se osuđeni ratni zločinci predstavljaju kao heroji u svojim zemljama te da u posljednjih nekoliko godina padaju presude u ključnim predmetima ratnih zločina.

- To apsolutno nedopustivo. Pitanje ratnih zločina mora da bude tretirano potpuno nezavisno od bilo kakvog oblika odnosa i percepcija patriotizma. U suprotnom, ulazimo u situaciju koja će naša društva činiti društvima u kojima zločini ostaju nekažnjeni, čime i mi postajemo na neki način saučesnici - rekao je Matić.

Arhiv

Upitan kako pitanje otvaranja arhiva stoji u Srbiji, kaže da mu se čini da svi nastoje da vode računa o dnevnopolitičkim aspektima otvaranja arhiva i razmjene podataka. Veliki broj tih dokumenata je otišao u Hag, kaže Matić, te je i veliko pitanje šta će se sa njima događati.

- Ali pokušaćemo da dođemo do njih. Sa tom bazom treba što pre nešto uraditi da bude korisna svim zemljama u regionu. Dakle, kada govorim o otvaranju arhiva, mislim da je arhiva Haškog tribunala veoma važna kada je reč prvenstveno o nestalim - kazao je Matić.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana