Kapetan Dragan prebačen u Remetinac, za mjesec dana uslovni otpust

Srna
Kapetan Dragan prebačen u Remetinac, za mjesec dana uslovni otpust

Beograd - Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, upućen je danas popodne iz istražnog zatvora u Splitu u zatvor Remetinac u Zagrebu, gdje će nakon mjesec dana konačno steći uslov da zatraži uslovni otpust, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac ističe da će Kapetan Dragan ostati u Remetincu mjesec dana u takozvanom Odjelu za dijagnostiku, gdje se sprovode svi zatvorenici prije upućivanja u Kazneno popravne ustanove, a pretpostavlja se da će Kapetan Dragan biti upućen u zatvor Lepoglavu.


On je naveo da su i Kapetan Dragan i njegova odbrana jedva čekali ovaj dan, zato što se nakon mjesec dana po okončanju dijagnostike i od prvog dana upućivanja na služenje kazne zatvora, steći uslove da traži uslovni otpust, s obzirom na to da je već odležao dvije trećine kazne.

“Što prije stigne u Remetinac u dijagnostiku, biće prije upućen u zatvor i od tog momenta može da traži uslovni otpust”, rekao je Štrbac.

Vrhovni sud Hrvatske u julu je skratio za godinu i po kaznu zatvora Vasiljkoviću i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu.
Prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Ovom odlukom djelimično je usvojena žalba Vasiljkovića u dijelu odluke o kazni, pa je preinačena prvostepena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je, u septembru prošle godine, Vasiljković bio osuđen na 15 godina.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj, kraj Benkovca.

Vasiljković je sve optužbe odbacio.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gdje je živio, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana