Crkva u Kninu opet na meti vandala

Glas Srpske
Crkva u Kninu opet na meti vandala

KNIN - Nepoznati vandali provalili su juče u hram Sveti Georgije u naselju Sinobadova Glavica u Kninu, što je druga provala za četiri dana, prenijele su agencije.

Dalmatinska eparhija Srpske pravoslavne crkve, čije je sjedište u Šibeniku, saopštila je da je o tom incidentu obaviještena nadležna policijska stanica u Kninu, čiji su pripadnici izvršili uviđaj.

Prethodni upad u ovaj hram desio se 19. decembra, na Nikoljdan, i tada nije ništa ukradeno.

- To direktno upućuje an to šta je povod za ovaj čin - navedeno je u saopštenju iz Dalmatinske eparhije.

U pravoslavnim crkvama u Hrvatskoj, najviše u Dalmatinskoj i Gornjokarlovačkoj eparhiji, posljednjih mjeseci bilo je više provala i pljački.

Iz Eparhije dalmatinske u više navrata je rečeno da smatraju da nije riječ samo o koristoljublju. Najčešća meta provala, već pet puta, bila je upravo crkva Sveti Georgije u Kninu.

Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije nedavno je apelovao na hrvatski MUP da pruži zaštitu srpskoj crkvi, sveštenstvu i narodu, koji su u Hrvatskoj izloženi prijetnjama pojedinaca.
Vladika Fotije je u pismu hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Tomislavu Karamarku ukazao na brojne napade na srpske povratnike, sveštenike Srpske pravoslavne crkve, hramove, spomenike i pravoslavna groblja, zbog čega Srbi u Hrvatskoj sa zebnjom gledaju u budućnost.

- Objekti Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj često su "oglasna tabla" za prijeteće poruke Srbima - naveo je vladika Fotije.
U prilog tome govore i neofašistički i ustaški grafiti na crkvi u Zadru, prijeteći grafiti na crkvi u Sinju, napadi na kuće Srba povratnika u Dalmaciju, polomljen krst u Varivodama, obijanje i napad na crkve u Kninu, verbalni napad na sveštenike u Zadru i Skradinu, te brojni drugi vandalizmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana