Slobodan Stanić, kandidat SDS-a, PDP-a i SRS “V. Šešelj” za načelnika Novog Grada: Vrijeme je da se stvari pomjere sa mrtve tačke

Veljko Zeljković
Slobodan Stanić, kandidat SDS-a, PDP-a i SRS “V. Šešelj” za načelnika Novog Grada: Vrijeme je da se stvari pomjere sa mrtve tačke

Od oko 8,5 miliona KM, koliko iznosi godišnji budžet opštine Novi Grad, skoro pet miliona ode na plate zaposlenih u administraciji. Prema riječima kandidata SDS-a, PDP-a i SRS “Vojislav Šešelj” za načelnika ove opštine Slobodana Stanića, to je dugoročno gledano neodrživo stanje.

- Ministarstvo lokalne uprave i samouprave jasno je definisalo koliki broj zaposlenih može biti u administraciji u odnosu na ukupan broj stanovnika. Nažalost, sa ovom praksom zapošljavanja se nastavilo i u ovom periodu. Primaju se u radni odnos i oni koji su u javnim preduzećima dobili velike otpremnine. Tome se mora stati u kraj. Znači, mora doći do promjene - kaže Stanić za “Glas Srpske”.

GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora?

STANIĆ: Očekujem da se nakon ovih lokalnih izbora stvari pomaknu sa mrtve tačke. Tokom prošle godine Novi Grad je prešao iz srednje razvijenih u nerazvijene opštine. Mislim da tu nikako ne pripadamo. Građani bi na ovim izborima trebalo da kazne jednu takvu nazadnu politiku. Vjerujem da su glasači to prepoznali. Stoga očekujem pobjedu. Moj izborni slogan, odnosno koalicije koja me podržava, jeste “Narod pobjeđuje”. Vjerujem u narod.

GLAS: Da li imate plan pokretanja sa mrtve tačke?

STANIĆ: Pripremio sam obiman program koji se sastoji od 80 mjera. Prema mojim procjenama, vjerujem da se u opštinskom budžetu mogu ostvariti uštede u iznosu od oko 1,5 miliona maraka. Ta sredstva bi se mogla usmjeriti na stimulisanje otvaranja novih radnih mjesta u Novom Gradu. Opština trenutno na godišnjem nivou izdvaja 225.000 maraka za poljoprivredu, što je nedovoljno. Ukoliko pobijedim, ja ću taj iznos sigurno povećati za dodatnih 200.000 maraka. Ovim novcem bismo podržali onaj dio agrara koji nije pokriven mjerama resornog ministarstva. Mislim kako bi i svakog septembra trebalo da bude podijeljeno po 100 maraka za svako maloljetno dijete sa područja naše opštine, ali i određena novčana sredstva našim penzionerima i borcima koji su u izuzetno teškoj i nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Naravno, pokušaćemo riješiti i pitanje lokalnog doma zdravlja koji grca u višemilionski dugovima. Nažalost, slična situacija je i u drugim javnim preduzećima. To se mora hitno promijeniti. Potrebno je preispitati njihovu efikasnost, ali i dosadašnji rad upravnih odbora i direktora. Njihova odgovornost se mora povećati, baš kao i nivo ovlašćenja načelnika službi. Načelnik opštine, da se metaforički izrazim, ne može svirati sve instrumente. Njegova uloga je da bude dirigent tog orkestra.

GLAS: Čime garantujete da ćete ispuniti sva ova obećanja?

STANIĆ: Nikada nisam odustao ni od čega. Imam svoje principe, kojih se pridržavam. To sam, u krajnjoj liniji, i pokazao kada sam svojevremeno bio ministar zdravlja. Ni tada nisam odustao od tih svojih principa, čak i po cijenu smjene.

Prioritet

GLAS: Problem koji muči Novi Grad je i Trgovska gora?

STANIĆ: Sprečavanje gradnje skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori mora biti prioritet nove opštinske vlasti. Potrebno se pripremiti za sve pravne korake i tužbe prema svim nadležnim sudovima, uključujući i Sud u Strazburu, jer ako se ostvare planovi hrvatskih vlasti, moglo bi doći do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja naših građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana