Siniša Milić izabran za predsjednika Skupštine, Esed Kadrić gradonačelnik Brčkog

Srna
Foto: Srna

BRČKO- Na konstitutivnij sjednici Skupštine Brčko distrikta danas su verifikovani mandati 31 poslanika, te je za gradonačelnika izabran Esed Kadrić iz SDA, a za predsjednika Skupštine Siniša Milić iz SNSD-a.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog i u naredne četiri godine biće Anto Domić, dok će funkciju potpredsjednika Skupštine obavljati Ivica Filipović, oba iz HDZ-a.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je novinarima da je prioritet rada Skupštine donošenje budžeta za 2021. godinu, kao i niz zakona koji su pripremljeni ranije, a koji bi trebali da dođu na dnevni red Skupštine.

"Predstoji nam imenovanje skupštinskih komisija kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine. Realno je očekivati da bi ta prva radna sjednica Skupštine mogla biti između 15. i 20. januara", istakao je Milić.

Novoizabrani gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da će Vlada od sutra intenzivno da radi na pripremi budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije, te da je ovo šansa za javno investiranje.

Kadrić je napomenuo da je podrška supervizora Majkla Skenlana, koji je prisustvovao današnjoj konstitutivnoj sjednici, neophodna za ostvarivanje saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se realizovali veliki infrastrukturni projekti.

On je istakao da je prva godina mandata godina velikih reformi u Brčko distriktu u institucionalnom smislu i priprema za realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata kao što su gradski stadion i nastavak izgradnje gradske pješačke zone.

"Optimalna su očekivanja da Vladu u punom kapacitetu imamo do 20. januara, uvažavajući i razdoblje u kojem se može uložiti veto na imenovanja, kako bi održali prvu sjednicu sa vrlo značajnim dnevnim redom koji će biti usaglašavan sa kancelarijom supervizora", dodao je Kadrić.

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan, koji je prisustvovao današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupšitne distrikta, pohvalio je političke predstavnike Brčkog što su ispunili svoje obećanje i kompletirali formiranje vlasti prije kraja godine.
Skenlan je rekao da je sada vrijeme da se ubrza napredak na reformama usmjerenim ka dobrom upravljanju, razvoju infrastrukture i rastu privatnog sektora, , saopšteno je iz OHR-a.

"Jak budžet distrikta, strateški ekonomski položaj i nezavisnost u donošenju odluka znače da bi Brčko trebalo imati najbolji zdravstveni i obrazovni sistem, infrastrukturu i poslovno okruženje u BiH. Danas smo čuli da su to ciljevi novoizabranih vlasti i biće vidljivo iz njihovih postupaka u naredna tri mjeseca je li to zaista tako", naveo je Skenlan, koji je i prvi zamjenik visokog predstavnika.

Skenlan je juče održao sastanke sa vršiocem dužnosti gradonačelnika Antom Domićem, rukovodstvima javnih preduzeća "Luka" i "Komunalno", te predstavnicima SCO grupacije, kao i sa šefom Policije Goranom Pisićem i glavnim tužiocem Tužilaštva distrikta Zekerijom Mujkanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana