Prijavljen problem sa posmatračima na području Doboja

Srna
Foto: Srna

MAJEVAC - Na biračkom mjestu u Majevcu na području Doboja jutros je prijavljen problem sa posmatračima političkih subjekata PDP-a i Pokret za pravdu i red Nebojša Vukanović, izjavio je predsjednik dobojske Gradske izborne komisije (GIK) Nenad Paleksić.

On je naveo da im je taj problem prijavljen već u 6.00 časova.

“Posmatrači sa urednom akreditacijom ispred dva politička subjekta došli su u 6.00 časova, ušli u biračko mjesto da bi nakon toga došli novi posmatrači sa njihovim šefovima izbornih štabova i insistirali da se izvrši zamjena i vršili pritisak na izbornu komisiju da mi to promjenimo”, rekao je Paleksić novinarima.

On je naveo da je stvar političkog subjekta da odlučuje o rasporedu svojih akreditovanih posmatrača, a ne GIK-a.

Paleksić je napomenuo da pet biračkih mjesta na ovom području nije otvoreno na vrijeme, odnosno na četiri mjesta je registrovano kašnjenje od po 15 minuta, a na jednom 35 minuta.

“Razlog zbog čega se kasnilo je nekoliko puta prebrojavanje glasačkih listića za određene nivoe na zahtjev posmatrača”, izjavio je Paleksić.

Paleksić je naveo da su sinoć od CIK-a BiH dobili zaključak sa nalogom da se izvrši provera svih posmatrača i da se ponište akreditacije posmatračima protiv kojih se vode krivični ili drugi postupci, nakon čega su poništili akreditacije 141 posmatraču.

On je naveo da je na nekoliko biračkih mjesta tokom prebrojavanja glasačkih listića na različitim nivoima postoji razlika u broju glasačkih listića u dostavljanju, odnosno originalnom pakovanju, što su predsjednici biračkih odbora uredno evidentirali.

Paleksić je odbacio mogućnost da elektronska zdravstvena knjižica može poslužiti kao identifikacioni dokaz za glasanje, i da su o tome upoznati predsjednici biračkih odbora.

On je pozvao sve političke subjekte i učesnike u izbornom procesu da daju doprinos da izborni dan prođe na miran i dostojanstven način.

Na ovom području u biračkom spisku je 62.263 birača, koji će moći da glasaju na 106 redovnih biračkih mjesta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana