Koalicija "Zajedno za Srebrenicu": Neprihvatljiv zahtjev Bošnjaka za poništavanje izbora

Srna
Koalicija "Zajedno za Srebrenicu": Neprihvatljiv zahtjev Bošnjaka za poništavanje izbora

SREBRENICA - Predsjednik Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Radomir Pavlović izjavio je da su svi članovi biračkih odbora danas potpisali zapisnike i konstatovali da su izbori u Srebrenici protekli demokratski, mirno i u fer atmosferi, te istakao da je neprihvatljiv zahtjev bošnjačke Inicijative "Moja adresa Srebrenica" za ponavljanje izbora zbog nepostojećih propusta i lažnih optužbi predstavnika te inicijative.

Pavlović je na konferenciji za novinare upozorio da Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" vrši pritisak na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH i člana te komisije Suada Arnautovića, koji daje uputstva kako da dođe do ponavljanja izbora u Srebrenici, da bi se po svaku cijenu promijenio izborni rezultat, prema kojem je bošnjačka strana izgubila izbore.

Dosadašnji podaci sa redovnih biračkih mjesta pokazuju da srpski kandidat za načelnika opštine Mladen Grujičić sa 4.466 glasova ima nedostižnu prednost u odnosu na bošnjačkog kandidata Aliju Tabakovića sa 1.870 glasova, jer još nije obrađeno 1.420 glasova koji su stigli putem pošte i glasova u odsustvu.

- Kada bi svi ti glasovi pripali Tabakoviću on ne bi mogao dostići Grujičića jer je razlika u broju dobijenih glasova na redovnim biračkim mjestima 2.596 glasova u korist Grujičića - rekao je Pavlović, koji je i predsjednik srebreničkog SNSD-a.

Pavlović tvrdi da bošnjačka strana na sve načine traži rezervnu varijantu i vrši pritisak da po svaku cijenu dobije izbore u Srebrenici i koristi se lažima i raznim insinuacijama.

- Provjerom smo utvrdili da osobe, za koje CIK BiH tvrdi da su glasale sa neregularnim dokumentima, imaju važeća lična dokumenta. Neprihvatljivo je da se onemogući biračko pravo osobama čija su imena na konačnom biračkom spisku, a koje su u periodu od zaključivanja tog spiska, što je učinio CIK BiH, zamijenile lična dokumenta jer im je isticao rok važenja. Za nekoliko osoba čija su imena navedena utvrdili smo da imaju važeća lična dokumenta - istakao je Pavlović.

On je postavio pitanje CIK-u BiH kako se moglo dogoditi da na biračkim spiskovima na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u FBiH glasaju osobe koje su umrle.

- Tražimo od CIK-a BiH da provjeri brojne nepravilnosti na biračkim mjestima u odsustvu za Srebrenicu na koje smo ukazali. Eventualno nametanje odluke da se ponove lokalni izbori u Srebrenici bio bi presedan koji bi izazvao netrpeljivost, međunacionalne tenzije i poremećaj odnosa u ovoj sredini, što može imati nesagledive posljedice - poručio je Pavlović.

Član koalicije i predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović naveo je petnaestak imena osoba koje imaju uredna lična dokumenta, a za koje je na osnovu prijava bošnjačke strane CIK naveo da su glasale sa nevažećim ličnim karatama iako se zna da se može glasati i sa drugim dokumentima kao što su pasoš ili vozačka dozvola.

- Sva ova lica koja su navedena imaju važeće lične karte. Ovdje se radi o bošnjačkom političkom pritisku na izbore u Srebrenici da bi se skrenula pažnja sa neregularnosti na biralištima na kojima se u odsustvu glasalo za Srebrenicu na kojima mi nemamo uvid u biračke spiskove, a posmatračima se ne omogućava da prate izborni proces - pojasnio je Cvjetinović.

On je ocijenio da je riječ o nastojanju bošnjačke strane da pokuša dovesti u pitanje regularnost izbora u Srebrenici ili legitimnost lokalne vlasti u tom mjestu.

Aktuelni načelnik opštine Srebrenica, koji vodi u izbornoj trci za to mjesto i na ovim izborima, Mladen Grujičić rekao je da je ogroman pritisak CIK-a na Opštinsku izbornu komisiju.

- Insistiraćemo da CIK ima iste aršine kada je u pitanju glasanje u Srebrenici i za Srebrenicu u FBiH. Imamo izvještaje naših posmatrača o glasanju u odsustvu. Bošnjačka strana se uzda u glasove u odsustvu i putem pošte, ali sa 1.420 glasova ostvarenih na taj način, koje će CIK obraditi, konačani pobjednik izbora se ne može promijeniti - istakao je Grujičić.

On je naveo da je ovo prilika i da se konačno istraži kakve se sve malverzacije dešavaju na biralištima u FBiH za glasanje u odsustvu za Srebrenicu.

- Sa svih biračkih mjesta za glasanje u odsustvu dobili smo desetine primjedbi naših posmatrača koje smo uputili CIK-u, koji nije reagovao ne te primjedbe, dok je ekspresno reagovao na primjedbe bošnjačke strane. Izričito tražimo da se provjere sve primjedbe jer će to pokazati da u FBiH nije glasao ovoliki broj birača i da su tamo glasali ljudi koji su umrli, sa isteklim ličnim kartama i tuđim dokumentima i tako će se utvrditi ko zaista nastoji da prevarom dobije izbore i domogne se vlasti po svaku cijenu, a to nismo mi - poručio je Grujičić.

On je izrazio očekivanje da će ovaj, kako je rekao, cirkus da se završi, ali da se provjeri sve i da nema razloga za poništavanje izbora jer bošnjačka strana ne može dobiti izbore zbog jednostavnog razloga, a to jeste da više Srba živi u ovoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana