HDZ BiH:Nije moguće objaviti konačne rezultate izbora u Mostaru jer nije okončan predmet u tužilaštvu

Srna
HDZ BiH:Nije moguće objaviti konačne rezultate izbora u Mostaru jer nije okončan predmet u tužilaštvu

MOSTAR - Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar smatra da izborni ciklusu ovom gradu još nije završen niti je moguće objaviti konačne rezultate izbora, jer predmet koji je formiralo Tužilaštvo hercegovačko-neretvanskog kantona još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica zavisi izborni rezultat odnosno raspodjela mandata.

U Gradskom odboru HDZ-a BiH u Mostaru navode će iskoristiti sve pravne mehanizme da bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer na izborima biraju birači, a ne brojači.

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) sinoć donijela odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u Mostaru, iz HDZ-a BiH ističu da se sve događa prema procedurama predviđenim zakonom "kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova čime se direktno uticalo na izborni rezultat".

- Dok je trebalo "pronaći" glasove za pojedine političke stranke da ne bi doživjele debakl, tada se nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljnu obradu izbornog materijala. Kada je to završeno, žuri se sa objavljivanjem rezultata iako do zakonskog roka ima pune dvije sedmice, ali sada je cilj što prije završiti da bi zataškali izbornu prevaru - istakli su iz mostarskog HDZ-a.

Činjenica da se CIK BiH proglasio nenadležnim u prigovoru HDZ-a BiH da je prekršen Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o isključivoj nadležnosti ove institucije, pokazuje, navode u mostarskom HDZ-u, nespremnost ove institucije da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora, a istovremeno daje odgovor na pitanje što je bila motivacija za protivzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije.

U novom Gradskom vijeću Mostara biće 15 Hrvata, 14 Bošnjaka, četvoro Srba i dvoje iz reda ostalih, pokazuju rezultati lokalnih izbora u tom gradu koje je sinoć objavila Centralna izborna komisija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana