U petak u Banjaluci od sedam do 11 zabranjeno kretanje mlađima od 65, Banj brdo i park Mladen Stojanović zatvaraju

GS
U petak u Banjaluci od sedam do 11 zabranjeno kretanje mlađima od 65, Banj brdo i park Mladen Stojanović zatvaraju

BANjALUKA –U Banjaluci će, nakon jučerašnjih gužvi, u petak ujutro od sedam do 11 časova biti ograničeno kretanje za sve druge osobe osim starijih od 65 godina, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je istakao da će u petak u ovom periodu na području grada moći da se kreću osobe mlađe od 65 godina koje moraju ići na posao ili da obave neodložene ljekarske preglede.

Nakon uvođenja mjera ograničenja kretanja u Republici Srpskoj zbog suzbijanja širenja virusa korona, juče je bio prvi dan kada su građani stariji od 65 godina mogli da izađu vani u periodu od sedam do deset časova i odu u prodavnice i banke, što su oni u velikoj mjeri iskoristili.

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije njima je od 21. marta  u potpunosti zabranjeno kretanje, a štab je ovu odluku juče, kako je ranije najavljeno, zvanično korigovao pa stariji od 65 godina utorkom i petkom od sedam do deset časova mogu da izađu u prodavnice i banke i obave osnovne stvari.

Zvaničnici su apelovali na druge građane da ne idu u ovom periodu u prodavnice i banke u kojima su nadležni  dužni da prije ulaska ljudi starijih od 65 godina obave potpunu dezinfekciju.

- Od petka se zatvaraju Banj brdo, park Mladen Stojanović, obala Vrbasa, teretane na otvorenom, jer dosadašnje mjere upozoravanja nisu shvaćene ozbiljno - istakao je Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Istakao je da je juče bio najteži dan od kada je nastala kriza sa epidemijom virusa korona. jer su dvije osobe preminule.

- Iako broj oboljelih od virusa korona nije bitno promijenjen, podaci koji govore o preminulim, zatim veliki broj onih koji imaju težu kliničku sliku ne daju nam razlog da preduzimamo bilo kakve mjere liberalizacije, odnosno da odstupamo od do sada donesenih mjera - dodao je Radojičić.

Dodao je da je odlučeno da sve restriktivne mjere ostaju na snazi do 5. aprila.

- To znači da neće biti dozvoljen rad subjektima kojima je narednom Republičkog štaba za vanredne situacije omogućeno - rekao je Radojičić u obraćanju nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, neće biti dozvoljen rad trgovinama elektromaterijala, vodo-materijala, sanitarija, keramike i tehničke robe, a jedini subjekat koji radi po novim uputstvima je gradska tržnica.

On je ocijenio da se uglavnom poštuju propisane mjere, koje su produžene do 13. aprila.

- U gradskom karantinu nalaze se četiri lica koja su prekršila pravila kućne izolacije. U komunikaciji smo s republičkim organima jer je riječ o vozačima u međunarodnom transportu gdje je potrebno da se neke stvari drugačije urede i vjerujem da ćemo to i uspjeti - kaže Radojičić.

On je napomenuo da je naređena i dodatna dezinfekcija, anketiranje i higijensko-epidemiološka analiza nekoliko subjekata, među kojima su "Pošte", Fabrika obuće "Bema" i nekoliko fondova i preduzeća iz komunalnih djelatnosti jer je su evidentirana lica koja su pozitivna na virus korona.

- Zatražićemo od Republičkog štaba za vanredne situacije da riješi probleme u odvijanju drumskog saobraćaja. U Banjaluci je potpuno obustavljen gradski prevoz, ali i dalje imamo saobraćaj ne relaciji Čelinac-Banjaluka, Laktaši-Banjaluka, što je nelogično. Nelogično je da se neko iz Laktaša vozi autobusom, a lica iz Bočca to ne mogu - rekao je Radojičić.

On je još jednom pozvao građane da poštuju mjere koje su donesene s ciljem zaštite zdravlje stanovništva.

- U Domu zdravlja Banjaluka nalazi se oko 2.000 lica pod zdravstvenim nadzorom - rekla je direktor ove zdravstvene ustanove Nevena Todorović.

Ona je, nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, rekla da se u sve službe Doma zdravlja Banjaluka prosječno u toku 24 časa javi oko 90 lica sa akutnim respiratornim tegobama.

Navodeći da je od ponedjeljka, 30. marta, sa gradom Banjaluka počela akcija dostave lijekova za lica starija od 65 godina, Todorovićeva je napomenula da svi porodični ljekari imaju na uvid u zdravstvenom kartonu lijekove koje su pacijenti uzeli i broj lijekova.

- Molim građane za strpljenje, jer ako nije vrijeme da dobiju lijek neće moći da ga dobiju. U kontaktu sa svojim porodičnim ljekarom će dogovoriti da im recept bude napisan u narednih nekoliko dana, kada za to bude vrijeme - pojasnila je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana