U banjalučkoj ulici Kralja Alfonsa XIII noćima ne spavaju zbog buke iz prolaza

Aleksandar Stojanović
U banjalučkoj ulici Kralja Alfonsa XIII noćima ne spavaju zbog buke iz prolaza

Platforma na instalaciji umjetnika Dragoslava Malinića u prolazu u ulici Kralja Alfonsa XIII, postavljena u sklopu “Malih intervencija”, stvara veliku buku kada prolaznici hodaju preko nje, zbog čega se stanari žale da noću ne mogu da spavaju.

Prema riječima stanara, ispod platforme su opruge koje su odvojene od podloge, zbog čega se, kako kažu, pri svakom koraku stvara velika buka.

- Ovaj haustor koristi veliki broj prolaznika i buka je stalna, ponekad čak nesnosna. Djeci i omladini je zabavno da skaču po platformi, jer ih ti zvukovi zabavljaju, ali nama to pravi velike probleme. Danju zbog buke ne otvaramo balkone, a noću, kad bi trebalo da bude mirnije, ne možemo da spavamo. U našoj zgradi ima starijih i ljudi koji imaju probleme sa zdravljem, a kojima buka stvara velike neprijatnosti - rekla je stanarka Draga Pejaković i dodala da je najveći problem vikendom, kada mladi idu iz izlaska, pa buku stvaraju do ranih jutarnjih časova.

Prolaznica Mirjana Dokić kaže da je iznenadilo to što je platforma nestabilna.

- Pretpostavljam da buka nije bila prvobitna ideja. Ovo je frekventan prolaz pa se vjerovatno zbog toga podloga rasklimala. Morali su misliti o tome i predvidjeti ovo - rekla je Dokićeva.

Međutim, ima i onih koji smatraju da je buka sastavni dio života u centru grada.

- Meni je ovaj prolaz veoma interesantan i mislim da ga je ova instalacija ukrasila. Uostalom, buka koju stvaraju prolaznici cijena je života u centru grada. Zbog toga sam se preselila na selo - rekla je penzionerka iz Banjaluke, koja nije željela da joj navodimo ime.

Iz “Tima za male intervencije” kazali su da je cilj projekta bio da se proizvede određen stepen buke, da se građani ne bi zadržavali u prolazu. Naglasili su da su svjesni da je nivo buke postao prejak te da rade na rješenju.

- Cilj umjetnika je bio da se izađe iz zone komfora, da ta platforma ponudi drugačije rješenje. Ali svjesni smo da je buka jača nego što je trebalo da bude i taj problem ćemo riješiti u najskorije vrijeme - rekla je Diana Stupar iz “Tima za male intervencije”.

“Tri pasaža”

Projekat “Tri pasaža” pokrenut je u okviru projekta “Male intervencije” u centru grada, da bi bili oplemenjeni i ukrašeni prolazi u užem centru grada. Za početak su izabrani pasaži u Gospodskoj i ulici Kralja Alfonsa 13. Radovi su djela umjetnika Dragoslava Malinića, Željke Paić, Milice Čvokić i Nataše Konjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana