U Banjaluci šest novozaraženih, od četvrtka ukida se javni prevoz

G.S.
U Banjaluci šest novozaraženih, od četvrtka ukida se javni prevoz

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je u ovom gradu šest novozaraženih lica virusom korona i sada ih je ukupno 71, te da će biti formiran šatorski smještaj na lokaciji Rakovačkih bara za lica koja prekrše kućnu izolaciju.


"Generalna ocjena je da smo dosadašnjim mjerama, koje smo zajednički preduzimali, uspjeli držati situaciju pod kontrolom", rekao je novinarima Radojičić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka.

On je istakao će od četvrtka, 26. marta, u Banjaluci biti ukinut gradski prevoz i biti uveden veoma redukovan način prevoza za lica kojima je neophodan, a među njima su zdravstveni radnici.

"Redukovan prevoz, koji će finansirati grad, biće uveden, prije svega, za zdravstvene radnike, ali i za administraciju, policiju i neke druge djelatnosti. Prevoz će biti besplatan, a od sutra će biti uređen prevoz personalnih asistenata za lica sa invaliditetom", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, postoji određena bojazan za naredne sedmice, jer je veliki broj državljana Srpske i BiH ušao u zemlju.

"Postoji potencijalni problem da neodgovorna lica kretanjem prenesu virus na druge i da dođe do značajnog rasta broja zaraženih. U posljednje tri ili četiri sedmice mogli smo sve da kontrolišemo i imamo identifikovana sva lica. Važno je što nemamo smrtnih slučajeva, iako ima pacijenata sa težom kliničkom slikom", rekao je Radojičić.

On je naglasio da sve postojeće mjere ostaju na snazi.

"Osim postojećih mjera, biće preduzete neke druge među kojima je formiranje šatorskog naselja. Suština je da one koji su neodgovorni prema sebi i drugima ne smještamo u hotel, nego da im damo nužni smještaj", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je donesena mjera i za javne vrtiće u Banjaluci koji će se za mart plaćati 50 odsto, dok se za april neće plaćati.

Radojičić je naveo i da je utvrđen novi režim radi u Komunalnoj policiji i inspekciji.

"Kada je riječ o mogućnostima kretanja za vrijeme policijskog časa, informisani smo od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da je broj prekršaja izuzetno mali i da građani poštuju ovu mjeru. Apelujemo da broj propusnica bude minimalan", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana