Skupština grada Banjaluka prihvatila Nacrt rebalansa budžeta: U kasi 3,17 miliona KM manje, slijedi oživljavanje privrede

Aleksandar Stojanović
Skupština grada Banjaluka prihvatila Nacrt rebalansa budžeta: U kasi 3,17 miliona KM manje, slijedi oživljavanje privrede

Odbornici Skupštine grada su na vanrednoj sjednici jednoglasno prihvatili Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu kojim je budžet umanjen za 3,17 miliona KM, odnosno 2,1 odsto u odnosu na početni.

Odbornici su prihvatili i dodatno zaduženje kroz emisiju hartija od vrijednosti u iznosu od 12 miliona maraka.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su javni prihodni u ovom trenutku pali za 12,2 miliona KM i da se očekuje da će gubici po tom osnovu do kraja godine biti oko 30 miliona.

- To su tektonski poremećaji u budžetu zbog koji je bilo neophodno pristupiti izmjenama prvobitno planiranog budžeta. Sada vidimo koliko je značajan suficit od osam miliona ostvaren prošle godine, kojim ćemo pokriti dio tog gubitka. Pored toga, morali smo izvršiti i emisiju hartija od vrijednosti, a ostatak minusa ćemo pokriti kroz kratkoročna zaduženja i uštede kroz razne osnove - rekao je Radojičić.

On je dodao da bi najlakše bilo zaustaviti mnoge aktivnosti i projekte, ali da grad mora nastaviti da živi i raste.

- Dakle, odlučili smo se da ne otkazujemo planirane aktivnosti i kapitalne investicije, a to nije bilo jednostavno. Ovo je situacija u kojoj se nikad nismo našli, jer je sve stalo. Sada treba oživjeti privredu, vratiti život u gradu kako bismo što prije izašli iz krize - naglasio je gradonačelnik.

Odbornici su jednoglasno izlasali i Odluku o Fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, kojom će biti regulisano održavanje novoizgrađenih stanova za socijalne kategorije.

- U pitanju su stanovi u vlasništvu grada koji će moći da po znatno nižim cijenama koriste socijalno ugrožene kategorije, a u planu je izgradnja još stanova u saradnji sa Sekretarijatom za izbjeglice i raseljena lica u naselju Ada - kazao je Radojičić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i preporuka Ministarstva uprave i lokalne samouprave sjednica Skupštine održana je u Banskom dvoru, po nešto drugačijoj proceduri.

- Mi smo jedina lokalna zajednica koja je održala već dvije vanredne sjednice skupštine. Morali smo na ovaj način organizovati sjednicu, kako bismo izbjegli opasnost da se neko možda zarazi. Ipak, i pored toga svi su imali mogućnost da se javljaju za diskusiju i replike, te smo nastojali i prije sjednice upoznamo javnost sa svim tačkama dnevnog reda - istakao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Talić je, obrazlažući restrukturisanje gradskih finansija, rekao da je kao posljedica epidemije virusa korona u Banjaluci u prethodna dva mjeseca zabilježen znatan pad privrednih aktivnosti i javnih prihoda, što je zahtijevalo restrukturisanje gradskih finansija, ističući da je neophodno jedinstvo u vezi sa konceptom razvoja grada.

Talić je istakao da je zbog toga Nacrt rebalansa budžeta, uz paket od osam tačaka u vezi sa javnim finansijama, jedna od najbitnijih tačaka u ovoj godini.

- Naše opredjeljenje u Gradskoj upravi, na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, jeste da ne zaustavljamo kapitalne investicije u Banjaluci, te da se nastave investicioni ciklusi u gradu - rekao je Talić.

On je ukazao da će se na taj način završiti planirani kapitalni projekti u gradu, ali i očuvati prijeko potrebna radna mjesta svih koji su angažovani u tom procesu.

- Pad prihoda pokušaćemo nadomjestiti raznim uštedama i restrukturisanjem, uz domaćinsko poslovanje, kako u ovoj tako i u prethodnim godinama, jer već četvrtu godinu zaredom ostvarili smo budžetski suficit - rekao je Talić.

Talić je istakao da je sada, više nego ikad, neophodno jedinstvo i ujedinjenje oko koncepta razvoja Banjaluke.

Komentarišući odluku Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je poništena presuda Okružnog privrednog suda kojom su parcele koje grad potražuje kao gradsko zemljište, bile upisane kao vlasništvo Poljoprivredne škole, te je naloženo novo suđenje, Talić je izjavio da je to jedan vid satisfakcije jer grad sve aktivnosti sprovodi isključivo s ciljem zaštite gradske imovine.

- Zaštita gradske imovine je itekako bitna jer kroz nju dobijamo nešto novo na području grada za sve građane, te stvaramo nove vrijednosti. Naše opredjeljenje u zaštiti gradske imovine se jasno može vidjeti kada smo tu tematiku, gradonačelnik i ja, prvi put prije četiri godine uvrstili kao tačku dnevnog reda na Skupštini grada - rekao je Talić.

On je podsjetio i da su na osnovu te tačke danas postignuti pozitivni ishodi za grad Banjaluku.

- Imamo čitav niz sporova u kojima grad Banjaluka godinama vodi borbu za gradsko zemljište, a jedan od najpoznatijih je upravo spor u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole - kaže Talić.

Opozicija

Opozicioni odbornici napustili vanrednu sjednicu Skupštine grada zbog, kako su naglasili, nemogućnosti da izraze svoj stav i aktivno učestvuju u diskusiji.

- Imamo važne teme na dnevnom redu, a vrijeme za diskusiju je ograničeno. Ako su dozvoljena javna okupljanja i ako mogu da rade vrtići i kafići, ne vidimo razlog za ovakvu odluku i ona predstavlja ograničavanje slobode govora - istakao je odbornik pokreta "Banjaluka zove" Saša Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana