Radojičić: Postojeće mjere se produžavaju do 13. aprila

GS
Radojičić: Postojeće mjere se produžavaju do 13. aprila

BANjALUKA - Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je nakon zasijedanja gradskog Štaba za vanredne situacije odlučeno da se sve postojeće mjere produžavaju do 13. aprila.

Radojičić je pojasnio da se produžuju sve preventivne mjere za još 14 dana, a odnose se na gradski prevoz, predškolsko vaspitanje, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, zanate i usluge, javna okupljanja.

On je istakao da je Štab donio odluku da se sve svečanosti planirane za obilježavanje 22. aprila, Dana grada, otkazuju, a da eventualno biti upriličeno samo polaganje vijenaca u zavisnosti od situacije kakva bude taj dan.

Radojičić je rekao je da je situacija u vezi sa virusom u fazi uspona iako je spriječeno eksplozivno i veliko širenje, te da još ima kontrola klastera u Banjaluci, ali i u Republici Srpskoj, ali da je narednih 14 dana potrebno zadržati sve mjere i disciplinovano ih izvršavati.

On je naveo da je trenutno u Banjaluci 135 pozitivno na virus, a više od 2.500 u izolaciji ili pod zdravstvenim nadzorom, kao i da je u gradu više karantina.

Radojičić je pozvao sve Banjalučane da ozbiljno shvate sve mjere koje su do sada bile na snazi da bi se spriječilo prenošenje virusa, te napomenuo da je Gradski štab za vanredne situacije donio i nekoliko novih mjera i odluka.

Prema njegovim riječima, od sutra će kroz nekoliko lanaca dostave biti omogućena dostava lijekova za lica starija od 65 godina, a o tome su obaviješteni porodični ljekari, kojima starija lice treba da se jave telefonom ukoliko imaju potrebu za terapijom.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da će Gradska uprava omogućiti da se u potpunosti realizuje plan investicija, koji je predviđen u ovoj godini u iznosu većem od 39 miliona KM.

Gradski štab utvrdio je i set ekonomskih mjera, odnosno da se za pojedine djelatnosti koje su potpuno zabranjene ili kojima je ograničeno djelovanje utvrde olakšice, subvencije ili otpisi. “Poslovni subjekti i preduzetnici imaće pravo na subvenciju komunalne takse u iznosu od 100 odsto za mart i april, ako im je rad obustavljen, a od 50 odsto ako je ograničen”, pojasnio je gradonačelnik Banjaluke i dodao da će obveznici plaćanja naknada za javnu površinu biti oslobođeni putem dodijele subvencije.

Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada, koji imaju ugovore pod posebnim uslovima, biće oslobođeni zakupa za tri mjeseca, kao i zakupci poslovnih prostora, vlasništvu grada, koji su u komercijalnom zakupu, a rad im je obustavljen, dok će oni čiji je rad ograničen biti oslobođeni obaveze za dva mjeseca.

Radojičić je rekao da će se sredstva za podsticaj za razvoj poljoprivrede od milion KM preusmjeriti po posebnom programu da bi primarno bila omogućena proširena proljetna sjetva, plansko zasijavanje što većih površina, podrška poljoprivrednicima i obezbjeđenje proizvodnje hrane u ovoj godini.

Grad je odlučio da portfelj Gradskog garantnog fonda u najmanjem iznosu od 500.000 KM usmjeri na subvenciju kamata poslovnim subjektima za plasman kredita u uznosu od 10 miliona KM.

Donesena je i odluka da se mjesečni iznosi za javne vrtiće za mart smanje za 50 odsto, a za april da se ne plaćaju.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je u poslednja 24 časa u ovoj zdravstvenoj ustanovi pregledano 29 lica sa akutnim respiratornim tegobama.

Ovaj Dom zdravlja vrši nadzor nad 2.500 lica u kućnoj izolaciji ili podliježu zdravstvenom nadzoru, dok je oko 1.000 lica izašlo iz zdravstvenog nadzora poslije 14 dana.

Todorovićeva je navela da je u Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci u toku jučerašnjeg dana smješteno 72 lica čije je zdravstveno stanje stabilno i zadovoljavajući

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana