Proljeće donijelo probleme hroničnim bolesnicima: Po temperaturi se razlikuju alergija i korona

Aleksandra Todorović
Proljeće donijelo probleme hroničnim bolesnicima: Po temperaturi se razlikuju alergija i korona

BANjALUKA - Proljeće je donijelo sezonske alergije na polene, ali je oboljelima situaciju dodatno zakomplikovala pandemija virusa korona, jer su čak i ljekari ponekad u nedoumici da li je riječ o alergijskoj reakciji ili virusu.

Iz banjalučkog Doma zdravlja rekli su za “Glas Srpske” da je osnovna razlika u tome što osobe sa alergijama u najvećem broju slučajeva nemaju povišenu temperaturu.

- U vrijeme pandemije izazvane virusom korona, mogu se javiti poteškoće prilikom dijagnostikovanja bolesti zbog mogućih sličnih simptoma alergije i infekcije, kao što su suvi kašalj, curenje nosa, kijanje i slično - kazali su iz Doma zdravlja.

Naglasili su da pacijent, koji ima alergiju na inhalatorne alergene, može dobiti i infekciju virusom korona.

- U tom slučaju pacijent uobičajeno dobija dodatne simptome karakteristične za respiratorne infekcije, odnosno povišenu temperaturu, groznicu, kašalj, gušenje, slabost, malaksalost, preznojavanje i slično. Nakon pravilne dijagnostike kod svakog pacijenta se liječi osnovna bolest - rekli su iz Doma zdravlja.

Radi dodatne zaštite pacijente, koji boluju od bilo kojih vrsta alergija, savjetuju da nose maske u cilju izbjegavanja infekcije, a u skladu sa poštovanjem preporučenih epidemioloških mjera.

Sezona alergija počela je cvjetanjem drveća lijeske, graba, vrbe, hrasta te trave i koprive.

- Osobe osjetljive na polene ovih biljaka razvijaju simptome alergija. Oboljeli se najčešće žale na curenje iz nosa, suzenje očiju, kihanje, kašalj, a u težim slučajevima mogu imati i gušenje - kazali su iz Doma zdravlja.

Pojasnili su da su navedeni simptomi obično su povezani sa izloženosti alergenu te se pojačavaju pri dolasku u sa njim u kontakt, kao što je blizina stabla koje cvjeta, boravak u određenoj prostoriji te izloženost kućnoj prašini kod pacijenata alergičnih na prašinu, grinje ili  alergija na životinjsku dlaku.

Iz Doma zdravlja kažu da su najčešće alergijske bolesti, povezane sa inhalatornim alergenima, alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis i bronhijalna astma.

Da polen ovih dana “leti” kroz vazduh primijetila je i Banjalučanka Mira Smiljanić, koja se požalila  da već osjetila prve simptome.

- Koristim tablete protiv alergije i kapi za oči, ali to je privremeno rješenje. Sada je još teža situacija zbog virusa korona, ali svakodnevno mjerim temperaturu i poštujem sve preporučene mjere - kazala je Smiljanićeva.

Polen u proljeće

Iz Doma zdravlja su kazali da alergije imaju svoje karakteristike jer se javljaju u određenom periodu godine pri kontaktu sa nekim od alergena.

- U zavisnosti od doba godine, javljaju se alergije na različite inhalatorne alergene. U proljeće su to najčešće poleni, tokom ljeta alergije na sunce, u jesen ambrozija, dok su inhalatorni alergeni poput kućne prašine, grinja ili životinjskih dlaka prisutne tokom cijele godine - pojasnili su iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana