Prijava ideja za realizaciju projekta "Pametni grad"do 26. juna

A. S.
Prijava ideja za realizaciju projekta "Pametni grad"do 26. juna

BANjALUKA – Predstavnicima informatičkih kompanija i resornih institucija danas je u Gradskoj upravi predstavljen javni poziv za realizaciju projekta "Pametni grad", koji zajednički realizuju grad Banjaluka i Razvojni program UN (UNDP).

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je javni poziv za realizaciju projekta "Pametni grad" otvoren do 26. juna i da se na njega mogu prijaviti poslovni subjekti, nevladine organizacije, udruženja građana i fakulteti, a vrlo brzo će se ići i u njegovu imlementaciju.

- Koncept "pametnog grada" treba da transformiše Banjaluku u moderan grad sa inovacionim rješenjima u saobraćaju, komunalnim uslugama i drugim oblastima života. Banjaluka je ovim projektom postala lider u BiH, ali i šire, jer smo prvi grad koji je pristupio ovakvoj transformaciji - istakao je Radojičić.

Dodao je da su danas pokušali motivisati više desetina subjekata iz Banjaluke, kompanije koje se bave IT biznisom, nevladine organizacije, udruženja građana, akademsku zajednicu, fakultete, pa i grupe građana da se prijave na poziv koji je u toku.

On je podsjetio da je grad u ponedjeljak, 1. juna, potpisao sa predstavnicima UNDP-a memorandum koji se odnosi na razvoj koncepta "Pametnog grada".

Radojičić je rekao da je "Pametni grad" jedan od četiri fokusa razvoja Banjaluke u narednom desetogodišnjem periodu, što podrazumijeva modernizaciju, digitalizaciju, informatičke usluge u svim sferama života.

- To je vrlo širok pojam primjenjiv u skoro svakoj sferi života, a sa UNDP smo na stepenici na kojoj je raspisan javni poziv za ideje, prijedloge i rješenja u svim ovim oblastima - naveo je Radojičić.
Dodao je da to mogu biti ideje i prijedlozi iz saobraćaja, energetske efikasnosti, iz elektronskog vršenja usluga, komunalnih usluga, javnog prevoza i druge.
Radojičić je rekao da je planirano da u julu bude obavljena selekcija najboljih rješenja, te da se uđe u implementaciju ovog projekta, ukupne vrijednosti oko 260.000 KM.
-Vjerujem da postoji veliki potencijal da se predlože različite i kvalitetne ideje - zaključio je Radojičić.
Direktor inovacionog centra Drago Gverić kazao je da je cilj da se koncept "pametnog grada" stavi u službu razvoja grada.

- Domaći privrednici predstavili su šta oni mogu da ponude i koje resurse mogu staviti na raspolaganje gradskoj upravi - rekao je Gverić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana