Potpisana Povelja o bratimljenju: Banjaluka i Beograd jačaju saradnju i prijateljstvo

Srna, Tanjug
Potpisana Povelja o bratimljenju: Banjaluka i Beograd jačaju saradnju i prijateljstvo

BEOGRAD - Gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić i Banjaluke Igor Radojičić potpisali su danas Povelju o bratimljenju dva grada, koju su potpisnici ocijenili kao istorijsku.

Potpisivanje je obavljeno u svečanoj sali beogradskog Starog dvora, gdje je sjedište gradonačelnika Beograda, a prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Goran Vesić i Srđan Amidžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i drugi zvaničnici dva grada.

Dokument je potpisan, kako se navodi s ciljem daljeg unapređenja tradicionalno dobrih veza i prijateljstva između Beograda i Banjaluke i uzajamne želje za daljim jačanjem međusobne saradnje, a na dobrobit građana dva grada i jednog naroda.

- Gradovi Beograd i Banjaluka, na bazi prijateljske saradnje, ravnopravnosti i zajedničke koristi, razvijaće bratske odnose s ciljem unapređenja i širenja kulturne, obrazovne i naučne saradnje između dva grada. Vršiće razmjenu u oblasti turizma, sporta i u drugim oblastima, pomažući napredak i dalji razvoj među srpskim narodom - navodi se u dokumentu.

Potpisivanjem Povelje, Banjaluka ulazi u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom, kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.

Prethodno su gradske skupštine verifikovale Povelju o bratimljenju Beograda i Banjaluke.Odbornici Skupštine grada Beograda su 28. septembra usvojili odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke, dok su Novi Sad i Banjaluka od ranije gradovi pobratimi.

Početkom oktobra, prilikom posjete delegacije grada Beograda Banjaluci, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da građani ova dva grada sarađuju i da su te veze ljudske, porodične, privatne, a da je za Republiku Srpsku u svakom pogledu - i političkom, i ekonomskom, i nacionalnom, najvažniji partner Srbija.

- Mi ćemo formalno sada podići jednu stepenicu više i moći ćemo da kažemo sa ponosom da je jedna mala Banjaluka pobratim sa jednom metropolom kao što je Beograd - rekao je Radojičić.

Iz delegacije Beograda tada je najavljeno da će u Beogradu biti otvorene "Krajiška kuća" i "Hercegovačka kuća", a da će neki od beogradskih festivala kao što su "Fest", "Bitef", "Džez festival" imati svoja skraćena izdanja u Banjaluci, te da će u tom gradu gostovati Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište.

Takođe, sa Vladom Republike Srpske razgovarano je o tome da sljedeće godine jedan park u Beogradu dobije ime Republike Srpske i bude rekonstruisan i uređen tako da podsjeća na predjele Srpske.

Saradnja u svim oblastima

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je danas tokom susreta u Beogradu sa zamjenikom beogradskog gradonačelnika Goranom Vesićem, a pred potpisivanje povelje o bratimljenju dva grada, da ovi gradovi već sada sarađuju u svim oblastima. Nama je zadovoljstvo vidjeti da se i Beograd i Srbija razvijaju. Stabilna, politički jaka Srbija i Beograd kao epicentar Balkana predstavljaju oslonac i uzdanicu i za nas u Republici Srpskoj - naveo je Radojičić.

On je rekao da se Banjaluka nalazi u novom razvojnom ciklusu.

- Ova godina, iako je opterećena epidemijom, predstavljaće najuspješniju kada je riječ o komunalnim i javnim poslovima. Iznos investicija, naših i republičkih, biće negdje oko 50 miliona KM - rekao je Radojičić.

Osim proširenja kulturne, političke i saradnje u vezi sa komunalnim pitanjima, Radojičić je istakao da će iznijeti prijedlog da naredni susret u Banjaluci bude onaj koji će se odnositi na investicije.

- Banjaluka može da ponudi investicije u komunalnu infrastrukturu od tretmana otpadnih voda, čvrstog otpada, mostova, infrastrukture u saobraćajnicama i vodosnabdijevanje, ali isto tako i u stambeno-poslovne blokove i kvartove - naglasio je Radojičić.

On je dodao da je Banjaluka regionalno jako dobro pozicionirano tržište, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Govoreći o povelji, Vesić je istakao da je to izuzetno važan sporazum i da se njime konačno formalizuje saradnja dva grada.

- Na taj način pokazujemo da Beograd želi da učestvuje i pomaže svim srpskim gradovima - istakao je Vesić.

Vesić je rekao da je danas srećan i ponosan jer će se potpisivanjem Povelje o bratimljenju Beograda i Banjaluke pokazati kako sarađuju braća i jer će Banjaluka ući u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.

Predstavnici Grada Beograda, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, ugostili su danas u zgradi Geozavoda delegaciju Banjaluke, predvođenu gradonačelnikom Ivanom Radojičićem, kojoj je tom prilikom predstavljen projekat "Beograd na vodi".

Vesić je gostima iz Banjaluke poželio dobrodošlicu i rekao da "Beograd na vodi" nije naš najveći finansijski projekat, poput beogradskog metroa čija će gradnja početi sledeće godine, ali da je suštinski najvažniji iz više razloga".

- Taj projekat je promenio investicionu klimu u Beogradu i upravo zbog njega mi već tri godine izdajemo svake godine građevinske dozvole za više od milion kvadrata što će se desiti i ove godine, uprkos epidemiji korona virusa - rekao je Vesić. Dodao je da je projektom "Beograd na vodi" obnovljen deo grada koji je bio potpuno zapušten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana