Poskupljenje karata ide na teret grada

Jelena Tanacković
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Odbornici Skupštine grada usvojili su danas novi cjenovnik u javnom autobuskom prevozu uz amandmane Kluba odbornika SNSD, koji, između ostalog, predviđa da poskupljenje karata ide na teret grada.

Bilo je ukupno pet amandmana o kojima su se odbornici pojedinačno izjašnjavali. Amandmane je podržalo 16 odbornika, protiv je bilo sedam, a dva su bila uzdržana. Nakon toga su se odbornici izjasnili o cjelokupnom cjenovniku, "za" je bio 21 odbornik, a pet ih je bilo uzdržano.

Klub SNSD-a djelovao je amandmanski na način da će grad pokriti troškove većih cijena karata.

- Bitno je da smo svi saglasni da je postojeći ugovor loš i da je potrebno da u narednom periodu uđemo u potpisivanje novog ugovora - rekao je predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

On je istakao da Banjalučani neće plaćati skuplje karte.

Ovakvom načinu rješavanja problema u javnom prevozu protivio se gradonačelnik Draško Stanivuković i odbornici PDP-a.

Stanivuković je u više navrata tokom zasjedanja naglasio da grad nema dovoljno sredstava da finansira dostavljene amandmane.

Iz SNSD-a su odgovorili da povećanje cijene karata na teret građana ne dolazi u obzir. Predlagali su tokom rasprave da grad obezbijedi novac tako što će odustati od projekata, koji u ovom momentu nisu prijeko potrebni, kao što je rekonstrukcija starog mosta u Trapistima.

Gradonačelnik je istakao da će grad na mjesečnom nivou izdvajati 250.000 KM.

- Skupština obavezuje grad na nešto što nije moguće. Maksimalno koliko grad može dati je 90 odsto. Možemo da izdvojimo 700.000 KM da to ne osjete penzioneri, srednjoškolci i studenti, za ostale ne možemo - rekao je Stanivuković.

Dodao je da će prevoznicima i dalje nedostajati novca.

- Ako su prevoznici ovim zadovoljni, ja sam presrećan - kazao je Stanivuković.

Upravni odbori

Današnja sjednica je na momente bila dramatična, naročito tokom glasanja o imenovanju članova upravnih odbora. Upravni odbori pet ustanova su imenovani, ali ne bez problema. Naime, nakon pauze poslije koje su odbornici trebalo da se izjasne o tačkama, Stanivuković je kazao da povlači sa dnevnog reda imenovanja UO. Nakon toga je Mladen Ilić rekao da se tačke ne mogu povući "zato što je zaključena rasprava i prešlo se dan za glasanje". Ilić je rekao gradonačelniku da je te tačke mogao povući u toku rasprave, a nije. U diskusiju se uključio i Kresojević, koji je rekao da se po poslovniku mogu povući tačke, dok se ne krene na glasanje a to u momentu kada je Stanivuković zatražio povlačenje, "još nije bilo počelo". To je dovelo do rasprave, nakon koje je Ilić rekao Kresojeviću da ga isključuje sa sjednice i zamolilo ga  da napusti salu, što je on i uradio. Odbornici su prešli na glasanje, a Stanivuković je u znak protesta napustio sjednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana