Otkazana sjednica SO Banjaluka: Begić skupštinsku većinu nazvao fašistima, Ilić poručio da hoće rad, a ne koloseum

GS
Otkazana sjednica SO Banjaluka: Begić skupštinsku većinu nazvao fašistima, Ilić poručio da hoće rad, a ne koloseum

BANjALUKA- Sjednica skuštine grada Banjaluka danas neće biti održana kako je ranije bilo planirano jer su članovi skupštinske većine rekli da neće prisustvovati zasjedanju.

Neprisustvovanjem skupštinske većine nema kvoruma za održavanje sjednice.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić saopštio je da je skupštinska većina odlučila da ne učestvuje u radu skupštine dok ne budu postignuti uslovi za normalan dijalog

- Pozivanje na linč, ucjene i prijetnja nije nešto na šta ćemo pristati - rekao je Ilić.

Ilić je istakao je da su odbornici skupštinske većine odlučili da danas ne prisustvuju sjednici lokalnog parlamenta zbog napada, prijetnji i pritisaka gradonačelnika na njih, a time i na više od 70.000 građana koji su im dali povjerenje.

-Ovo je odgovor na autokratsko ponašanje i anarhistično djelovanje gradonačelnika i njegovo konstantno pozivanje na linč njegovih neistomišljenika - naglasio je Ilić.

Ilić je u saopštenju za javnost naveo da je skupštinska većina od početka mandata zbog sugrađana i daljeg razvoja grada pružila ruku gradonačelniku, pokazujući time poštovanje i prema sugrađanma koji su glasali za njega.

-Međutim, ta pružena ruka nije prihvaćena, a želja za saradnjom ostala je jednostrana. I upravo zbog toga i takvih stvari želim da svim građanima jasno i glasno kažem da gradonačelnik ima dva lica. Jedno pokazuje u rijetkim razgovorima sa odbornicima skupštinske većine kada pokazuje i volju za saradnju, ali čim se sastanak završi, on pokazuje drugo lice - napomenuo je Ilić.

Prema njegovim riječima, tada se saradnja pretvara u konflikte i napade putem medija i društvenih mreža, a potrebe građana se potiskuju u drugi plan radi lične promocije i jeftinog populizma.

-Kao predsjednik Skupštine, zadužen i ovlašćen da u najboljem demokratskom duhu vodim sjednice Skupštine grada, neću dozvoliti da se vrši dalja agresija na odbornike i druge učesnike na sjednicama. Želim da sjednice Skupštine budu arene u kojima ćemo se boriti sa dobrim idejama, planovima i vizijama, a ne koloseum u kojima se kao gladijatori koljemo do smrti - istakao je Ilić.

Ilić je naglasio da ne želi da sjednice budu izlivi mladalačke frustracije gradonačelnika, njegovog političkog bijesa i ličnog obračuna sa neistomišljenicima.

-Obaveza mi je da čuvam dignitet i legitimitet najbitnije gradske institucije, našeg gradskog parlamenta - naveo je Ilić.

Na konferenciji za novinare skupštinske većine na kojoj su pokušali obrazložiti zbog čega su prekinuli sjednicu došlo je do verbalnog obračuna između odbornika skupštinske većine i odbornika PDP-a Krste Golijanina i Ivana Begića.

Begić je nazvao odbornike fašistima zato što nisu dozvolili održavanje sjednice i nije im dao da održe konferenciju za novinare.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je je Begić iznio ozbiljne optužbe.

Na dnevnom redu sjednice je trebalo da bude Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim je budžetski okvir povećan za oko 17 miliona KM.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je juče da planira pozvati ljude na ulicu ako Nacrt rebalansa budžeta grada i odluka o zaduženju ne dobiju potrebnu podršku odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana