Nova praksa upisa novorođenčeta u matičnu knjigu rođenih donijela olakšice, ali i razočarala buduće roditelje

Aleksandra Todorović
Nova praksa upisa novorođenčeta u matičnu knjigu rođenih donijela olakšice, ali i razočarala buduće roditelje

BANjALUKA - Nova praksa upisa novorođenčeta u matičnu knjigu rođenih donijela je određene olakšice roditeljima, jer ne moraju više da sami odlaze u Gradsku upravu, ali se istovremeno izgubila višedecenijska praksa da ime djeteta bude objavljeno na stranicama dnevne štampe.

Banjalučanka Jovana T., koja “broji sitno” do porođaja, kaže da će zbog novih pravila novopečeni roditelji ostati uskraćeni za zadovoljstvo da objavu o najsrećnijem trenutku u svom životu pročitaju u dnevnoj štampi.

- Nove tehnologije i novo doba polako, ali sigurno istiskuju sve lijepe pojave koje su bile dio naših života. Moja majka još čuva isječak iz novina u kojima je izašla objava o mom rođenju. Nadala sam se da ću i ja nekad tako čuvati isječak sa imenom svoga djeteta, ali, nažalost, neću - razočarano je kazala ova trudnica.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koje sprovodi projekat “e-beba”, kazali su za “Glas Srpske” da su spremni da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama pronađu najbolje rješenje, na zadovoljstvo roditelja. Dodali su da je Vlada Srpske realizovala projekat “e-beba” s ciljem da roditeljima bude olakšan postupak upisa djeteta. Za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno 800.000 KM.

- S obzirom na to da implementacija informacionog sistema “e-beba” podrazumijeva elektronski način prijave rođenja djeteta, neophodno je da jedinice lokalne samouprave unaprijede dosadašnju praksu objavljivanja podataka o novorođenčadima i njihovim roditeljima. Na taj način bi bio izbjegnut odlazak u jedinice lokalne samouprave radi davanja saglasnosti za objavljivanje ličnih podataka u sredstvima javnog informisanja - pojasnili su iz ministarstva.

Dodali su da objelodanjivanje podataka o djeci i njihovim roditeljima u medijima i na sajtu grada predstavlja praksu koja nije definisana važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

- Proces prijave djeteta se do sada odvijao u skladu sa propisima jedinica lokalnih samouprava, kojima se reguliše objavljivanje podataka o novorođenoj djeci i njihovim roditeljima - naglasili su iz ministarstva.

Iz Odjeljenja za opštu upravu rekli su da nova praksa nalaže da se popunjavanje podataka o novorođenčetu i njegovim roditeljima obavlja u zdravstvenim ustanovama Srpske.

- S obzirom na to da se roditelji radi upisa djeteta u matične knjige rođenih ne pojavljuju pred matičarem, više ne postoji mogućnost da daju saglasnost da se podaci o njima i bebi objavljuju u sredstvima javnog informisanja - pojasnili su u odjeljenju.

“E-beba”

Elektronski postupak prijave djeteta obuhvata konstatovanje rođenja djeteta u porodilištu, upis u matičnu knjigu rođenih i evidenciju prebivališta, kao i upis u matičnu evidenciju osiguranih lica Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske. Na kraju roditelji besplatno na kućnu adresu dobijaju prva dokumenta za svoje novorođenče: uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o adresi prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o zdravstvenom osiguranju, kao i prvu ovjerenu zdravstvenu elektronsku karticu djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana