“Nova generacija” pokrenula onlajn dnevni centar: Pomoć djeci iz socijalno ugroženih porodica

Ilijana Božić
“Nova generacija” pokrenula onlajn dnevni centar: Pomoć djeci iz socijalno ugroženih porodica

Udruženje “Nova generacija” pokrenulo je onlajn dnevni centar za djecu kako bi im pružili adekvatnu pomoć, jer je epidemiološka situacija izazvana virusom korona onemogućila svakodnevne aktivnosti.

Direktor Udruženja “Nova generacija” Saša Risojević istakao je da je onlajn dnevni centar startovao prošle sedmice.

- Dnevne aktivnosti centra morale su biti izmijenjene jer djeca više nisu mogla da borave u našim prostorijama. Budući da radimo sa mališanima koji su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, bilo je važno da im nastavimo pružati podršku. Krizne situacije, kao što je trenutna, rizičan su period za njih, jer postoji mogućnost da se poremeti uspostavljena stabilnost porodice - rekao je Risojević.

Sa djecom komuniciraju putem “Fejsbuka” i “Instagrama”, gdje su formirane privatne grupe za djecu različitih uzrasta.

- Napravili smo posebne profile za naše radnike i preduzeli sve mjere da zaštitimo sigurnost djece. Prije početka konsultovali smo se sa roditeljima i djecom - kazao je Risojević.

Do sada je održano pet radionica, a obavljeni su prvi grupni razgovori sa psihologom i učiteljicom iz dnevnog centra.

- Cilj je da djeca nauče kako adekvatno da provode vrijeme u izolaciji. Želimo da vidimo kako trenutno žive, kako je sve ovo na njih uticalo, imaju li teškoća, te da li su se prilagodili trenutnoj situaciji. Isto to radimo sa roditeljima. Ove sedmice pokrećemo radionice za pružanje podrške u učenju kroz grupni rad, ali i “jedan na jedan” putem video-poziva - istakao je Risojević.

Dodao je da su djeca jedva dočekala da ponovo ostvare komunikaciju sa voditeljima i vršnjacima.

- Želimo da onlajn radionicama pružimo mališanima podršku u učenju, jer imaju probleme u redovnim školskim obavezama. Našim korisnicima je potrebna podrška koju su dobijali tokom redovne nastave - rekao je Risojević.

Naglasio je da je cilj i pružanje psihološke pomoći, jer se radi o disfunkcionalnim porodicama.

- Obično jedan od roditelja ima neku vrstu zavisnosti ili određene smetnje u funkcionisanju, zbog čega ne može biti adekvatan staratelj. Pružamo psihološku podršku kroz program podrške porodicama - istakao je Risojević i dodao da su trenutno aktuelne radionice na kojim djeca uče kako da održavaju ličnu higijenu.

Internet

Onlajn rad ipak nije dostupan svim porodicama u stanju socijalne potrebe.

- Imamo deset porodica koje nemaju mogućnost korišćenja interneta i telefonskih uređaja. Potreban nam je novac za nabavku deset tableta i šest priključaka za internet. U saradnji sa Centrom za socijalni rad i organizacijom “Sejv d čildren” obezbijedili smo pakete hrane i higijene, ali želimo da idemo korak dalje. Apelujemo na društveno odgovorne firme i pojedince da nam pomognu - kaže Saša Risojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana