Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada: Ponosan sam jer će porodilje i medicinari dobiti podršku

Nevena Reljić
Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada: Ponosan sam jer će porodilje i medicinari dobiti podršku

Budžet grada za 2021. godinu konačno je usvojen, a Skupština je glasala i za amandmane odbornika Ujedinjene Srpske koji podrazumijevaju pomoć boračkim kategorijama, te sredstva za izgradnju mosta u Česmi.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske (US) u Skupštini grada Neven Stanić i dodao da je ponosan na činjenicu da su amandmani skupštinske većine obezbijedili bolje uslove za porodilje.

GLAS: Kao šef Kluba odbornika US-a, da li ste zadovoljni što ste sa koalicionim partnerima uspjeli u tome da se amandmani, koje ste predložili, uvrste u budžet?

STANIĆ: Prezadovoljan sam. US je smatrao da u budžet treba da se uvrste sredstva za izgradnju mosta u Česmi i uspjeli smo u tome. Most je prijeko potreban stanovnicima Česme, Vrbanje i Debeljaka, a pripremne radove očekujemo ove godine. Gradonačelnik je most najavljivao, ali ga nije bilo u budžetu. Kada je riječ o borcima, Gradska uprava je za 50.000 KM smanjila sredstva za boračke organizacije, što je meni bilo nepojmljivo. Amandmanom US-a uspjeli smo vratiti novac za podršku za sedam boračkih organizacija u gradu. Drago mi je što smo uspjeli obezbijediti po 500 KM za opremu svakom novorođenčetu i po 500 KM svakom zdravstvenom radniku.

GLAS: Kako komentarišete kontraamandmane gradonačelnika Draška Stanivukovića?

STANIĆ: Ti kontraamandmani govore da smo bili u pravu kad smo predlagali naše amandmane, da su kvalitetni i da ih je gradonačelnik prihvatao, ali manjim dijelom, do nekih 30 odsto. Sa druge strane, pokazao je i da ima milion i po KM za amandmane, a govorio je da nema ni marku. Nejasna mi je ta grčevita borba da se ne pomogne zdravstvenim radnicima, ugostiteljima i porodiljama, a potrebno nam je jedinstvo na tom pitanju.

GLAS: Kako komentarišete konačno usvajanje budžeta grada?

STANIĆ: Budžet je napokon usvojen. Sve inicijative US-a i koalicionih partnera da se predloži nacrt budžeta, zatim prijedlog i da se dogovorimo u vezi s njim, nisu naišle na odgovor. Ovo je nesvakidašnja situacija gdje postoji disbalans između skupštinske većine i gradonačelnika, te smatramo da bi trebalo da se politike obje strane uvrste u budžet, a ne da gradonačelnik sam u posljednjem času donosi prijedlog budžeta, koji je samo trebalo da usvojimo. To nije saradnja i zbog toga smo se odlučili za amandmane. Podrška kroz amandmane ne ide privrednim subjektima i pravnim licima, nego fizičkim licima sa tačnom doznakom.

GLAS: Kazali ste da još od januara pružate ruku saradnje gradonačelniku, u kojem pravcu će sada ići saradnja sa njim?

STANIĆ: I dalje smatram da bi trebalo da sarađujemo. Od početka mandata sam govorio da treba da se dogovaramo u vezi sa svim bitnim stvarima, a naročito o budžetu i njegovoj realizaciji. Nadam se da ćemo u narednom periodu sarađivati jer naša ispružena ruka i dalje stoji.

 Dom zdravlja

GLAS: Koji su planovi US-a u gradu u narednom periodu?

STANIĆ: Imamo strategiju razvoja Banjaluke od 2020. do 2024. godine. Između ostalog, tražićemo da grad kupi mobilni mamograf za rano otkivanje raka dojke, stavi ga na raspolaganje Domu zdravlja, te da se koristi za preglede u svim mjesnim zajednicama i društvenim domovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana