Nakon nevremena u Banjaluci više od 20 prijava za pomoć,najveća šteta u naseljima Lazarevo i Kumsale

Srna
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA - Civilnoj zaštiti u Banjaluci jutros je nakon nevremena upućeno više od 20 prijava za pomoć u vidu raskrivanja krovova, te palog drveća u dvorištima, na kolovozima i automobilima, rekao je Srni direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović.

Novitović je istakao da su svi pozivi blagovremeno proslijeđeni i po njima postupaju Komunalna policija, Komunalno preduzeće i Vatrogasna brigada grada Banjaluka.

On je naglasio da su na području opština Kotor Varoš, Čelinac, Laktaši, Novi Grad, Srbac i grada Gradiška evidentirane umjerene padavine bez poziva i prijavljene štete.

U nevremenu je oštećen je krov Osnovne škole "Stanko Rakita" u Vrbanji, a najveću štetu pretrpjeli su mještani naselja Lazarevo i Kumsale, kojima su ugroženi stambeni objekti, potvrđeno je iz gradske uprave.

Predstavnici grada obišli su teren i utvrdili da je pričinjena materijalna šteta na više lokacija.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo rekla je da su brojnim građanima oštećeni domovi i pozvala ih da prijave štetu, navodeći da će se u skladu s tim raditi procjene i preduzimati potrebne radnje.

Na tvrđavi Kastel, usljed pada stabala, pojavila su se dva legla stršljenova, zbog čega je intervenisalo preduzeće "Eko-bel", saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Šukalo je dodala da su štetu pretrpjeli i organizatori festivala "Freš vejv", ali da se nada da će se sve sanirati, kako bi maifestacija mogla biti održana.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice rekli su da su od jutros imali više od 50 intervencija, a uglavnom se radi o polomljenim stablima i granama.

-U prva dva časa, raščišćeni su svi putni pravci, očišćeni su i tereni, a imali smo i više intervencija na privatnim objektima, na kojima je bila ugrožena bezbjednost naših sugrađana - rekao je Dragan Babić iz ovog odsjeka.

Iz Civilne zaštite su pozvali građane da prijave štetu, navodeći da će uskoro biti formirana komisija, koja će izaći na teren i procijeniti štetu.

-Sanirana je većina kvarova na naponskim vodovima do kojih je došlo u Banjaluci usljed nevremena koje je jutros zahvatilo grad - saopšteno je iz „Elektrokrajine“.

Jutros je došlo do dužeg ili kraćeg ispada 21 srednjonaponskog voda, a trenutno su bez napona dijelovi naselja Pobrđe, Dragočaj, Drakulić, Šargovac, Novoselija, Bukvalek, Mišin Han, te sela Subotica i Kmećani u rejonu Bronzanog Majdana.

Na niskonaponskoj mreži prijavljeno je više od 100 kvarova kod pojedinačnih potrošača, najviše u naselju Lazarevo zbog obrušavanja drveća i granja na nadzemnu mrežu.

-Sve raspoložive ekipe Terenske jedinice Banjaluka su na terenu i rade na sanaciji kvarova i očekuje se otklanjanje svih kvarova u poslijepodnevnim časovima - navodi se u saopštenju.

Banjaluku je jutros u sedam časova zahvatilo veliko nevrijeme sa pljuskovima, grmljavinom i olujnim vjetrom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana