Kroz jednošalterski sistem prošlo više od 9.200 zahtjeva

Srna
Kroz jednošalterski sistem prošlo više od 9.200 zahtjeva

BANjALUKA - Od početka primjene jednošalterskog sistema, koji je prije dvije i po godine uveden u praksu s ciljem skraćivanja administrativnih procedura, primljena su 9.243 nova zahtjeva iz oblasti građenja, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje, Dragana Milanović Novčić pojašnjava da se ovi zahtjevi odnose na izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, zatim reklama, rušenja objekata, ekoloških dozvola i slično.

Ona ističe da sve veći broj investitora, posebno onih koji grade manje objekte, koristi mogućnost da gradske službe u njihovo ime pribave potrebne saglasnosti od javnih komunalnih preduzeća i time im olakša da, bez gubljenja vremena, dođu do potrebne dokumentacije.

Tome u prilog ide i podatak da su investitori manjih objekata u više od 90 odsto predmeta pribavili saglasnosti koristeći prednosti jednošalterskog sistema, dok investitori investicionih objekta uglavnom angažuju stručna lica za pribavljanje građevinskih dozola i potrebnih saglasnosti.

Iz Gradske uprave navode da je jednošalterski sistem još jedan u nizu od pokazatelja da Uprava ide s ciljem olakšavanja procedura građanima Banjaluke, te da investitori više nemaju potrebu da sami pribavljaju određene saglasnosti, koje su uslov za izdavanje građevinskih dozvola, nego to, umjesto njih, obavljaju gradske službe.

Centar za dozvole Odjeljenja za prostorno uređenje nalazi u prizemlju zgrade Gradske uprave, a radno vrijeme sa strankama je svaki radni dan od 8.00 do 15.00 časova.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana