"Krajiška kuća" otvara vrata za Dan grada: Na policama oko 300 autohtonih proizvoda iz Krajine

Agencije
"Krajiška kuća" otvara vrata za Dan grada: Na policama oko 300 autohtonih proizvoda iz Krajine

Prva prodavnica domaćih poljoprivrednih proizvoda "Krajiška kuća" otvara svoja vrata za građane i turiste za Dan grada, 22. aprila, a na policama će se naći oko 300 autohtonih proizvoda krajiškog podnevlja.

Najavljeno je ovo na jučerašnjoj prezentaciji ovog projekta, na čijoj realiazciji zajedno rade Centar za razvoj poljoprivrede i sela i Gradska razvojna agencija.

Direktor Centra Draško Ilić kazao je da je cilj ovog projekta podizanje svijesti stanovništva o značaju domaćih poljoprivrednih proizvoda.

- Na policama "Krajiške kuće" kupci će moći da nađu suhomesnate proizvode, sireve, med, čajeve, sokove, džemove, vina, rakije te veliki izbor kozmetičkih proizvoda kao što su melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično – rekao je Ilić i dodao da će svi proouzvodi biti zdravstveno kontrolisani i potpuno sigurni za ljudsku upotrebu.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, podsjetio je da je Skupština grada jednoglasno usvojila projekat "Krajiške kuće" kao novu priliku za razvoj domaće proiozvodnje.

- Uz podršku poljoprivrednicima u smislu subvencija, radimo i na sprovođenju vrlo ozbiljnih projekata koji bi našim poljoprivrednicima trerbalo da omoguće razvoj. U "Krajiškoj kući" će svoje proizvodi moći da izlože proizvođači koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Vjerujemo da će ova roba naći svoje kupce među Banjalučanima, ali i među turistima koji posjećuju naš grad – istakao je Komljenović.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović, kazao je da agencija podržava Centar za razvoj i unapređenje sela u brojnim projektima koje zajednički sprovode, pa tako i u projektu "Krajiške kuće".

- Naše poljoprivredne proizvođače podržavamo na više načina, od izrade biznis planova, preko brendiranja do priprema za učešće u projektima koje finansiraju međunarodne institucije. Mogu najaviti da ćemo organizovati još niz aktivnoasti obuke našim proizvođača kako bismo im pomogli da što spremniji uđu na tržište – izjavio je Milanović.

"Krajiška kuća" će se nalaziti u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na prostoru između "Tržnice" i Ferhadije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana