Ilić: Nećemo na sjednicu, niko nema pravo da uslovljava odbornike

GS
Foto: nezavisne.com

BANjALUKA - Odbornici vladajuće većine neće se sutra ujutro pojaviti u Gradskoj upravi i nastaviti sjednicu Skupštine grada Banjaluka jer ne pristajemo na ucjene i pritiske gradonačelnika Draška Stanivukovića, rekao je na konferenciji za novinare Mladen Ilić, predsjednik gradskog parlamenta.

Prema njegovim riječima, niko nema pravo da uslovljava odbornike.

Sjednica skuštine grada Banjaluka danas nije održana kako je ranije bilo planirano jer su članovi skupštinske većine rekli da neće prisustvovati zasjedanju dok se ne stvore uslovi za normalan dijalog.

Nakon toga je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao da oni odbornici koji ne dolaze na sjednice Skupštine grada neće dobijati plate, a ako ne bude sjednice da će narod pozvati na ulicu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić saopštio je da je skupštinska većina odlučila da ne učestvuje u radu skupštine dok ne budu postignuti uslovi za normalan dijalog

Ilić je istakao da bi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković morao da zna da termin sjednice zakazuje predsjednik Skupštine.

- To je neko osnovno znanje. Da i na taj način vršiti pritisak, nema smisla - rekao je Ilić.

Naveo je da su za njega prijetnje Stanivukovića da neće isplatiti odbornike za njega to poražavajuće i da je takva priča ispod svakog nivoa.

- Jutros smo pozvali na dijalog, da sjednemo i razgovaramo, da ove nepotrebne scene prijete i sve ono što sadrži govor pojedinih odbornika i govor mržnje zaobiđemo i prevaziđemo - poručio je Ilić.

Istakao je da je potrebno izbjeći političku krizu u kojoj se Banjaluka nalazi i naći zajednički jezik

- Nažalost, i današnja izjava gradonačelnika vođena je istom problematikom i politikom. Poziva narod na ulice, skriva se iza naroda, bježi od toga da se sjedne i razgovara, da se pokuša naći zajednički jezik. Znam da nije lako ali to je jedino što nam preostaje - kaže Ilić.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske, istakao je da je Draško Stanivuković jedina osoba koja je odgovorna za jutrošnje otkazivanje sjednice Skupštine grada Banjaluka.

-On je prijetio, ucjenjivao i na neki način forsirao svoje jednoumlje koje ja ne prihvatam - kazao je Stanić.

Slobodan Stanarević, odbornik Demos-a u Skupštini grada Banjaluka, naglasio je da ne smije biti politika ucjena, nego mora biti politika kompromisa.

-Slažem se da se treba zadužiti i da taj kredit treba podržati, ali se ne slažem da se ja kao žirant tog kredita ništa ne pitam - objasnio je Stanarević.

Saša Čudić, potpredsjednik Skupštine grada, osvrnuo se na prekidanje jutrošnje konferencije za novinare skupštinske većine od strane Ivana Begića, odbornika PDP-a i naveo da će preuzeti pravne mjere protiv njega zbog uvreda koje su dobili.

Velibor Stanić, odbornik SP-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da su predstavnici skupštinske većine jedinstveni i da neće trpiti nikakve ucjene.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, istakao je da je povrijeđen vrijeđanjima koje je Ivan Begić izrekao na račun odbornika skupštinske većine nazivajući ih fašistima, te da će pravdu tražiti na sudu.

Izvinjenje

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić smatra da bi se „Ivan Begić izvinio da ima obraza, a da ima časti i morala više nikada se ne bi javno oglasio nakon što je danas odbornike skupštine većine u Banjaluci nazvao fašistima“.

-Postoje stvari koje ne morate posebno učiti, one koje stičete odrastanjem, vaspitanjem, socijalizacijom, zdravim razumom (ukoliko ga imate). Jedna od njih je i da morate posebno paziti kada nekoga nazivate fašistom. Ne treba podsjećati da je prvi fašista bio Musolini, a da se fašizam u raznim oblicima širio Evropom i svijetom, a personalizovan je kroz Adolfa Hitlera ili južnoameričke diktatore - objavio je Šulić na „Fejsbuku“.

On je podsjetio da je javnost danas čula kako odbornik u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić, naziva fašistima sve odbornike Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, Demosa, odbornike nacionalnih manjina i odbornike SNSD-a u gradskom parlamentu.

Šulić je naglasio da bi Begić morao da zna da je na ovaj način sve članove ovih stranaka i sve glasače koji su ih podržali na izborima nazvao fašistima, jer su oni glasajući za liste ovih stranaka, prema Begićevoj logici, oni koji podržavaju fašiste.

-Dakle, za Begića su fašisti više od 50 hiljada građana Banjaluke koji su ove stranke podržali na izborima u Banjaluci. Onoj Banjaluci, srcu Krajine, čiji je narod zvjerski ubijan u Drakuliću, Šargovcu, Motikama, onoj Banjaluci koja još plače za stotinama hiljada odvedenih i stradalih u Jasenovcu. Preživjele potomke ljudi te Banjaluke Begić naziva fašistima - naglasio je Šulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana