Gradska uprava sufinansiraće 13 projekata organizacija za mlade: U fokusu sport, kultura i obrazovanje

Maja Stanojević
Gradska uprava sufinansiraće 13 projekata organizacija za mlade: U fokusu sport, kultura i obrazovanje

BANjALUKA - Gradska uprava sufinansiraće 13 projekata omladinskih i organizacija za mlade, u ukupnom iznosu od 49.404 KM.

Po osnovu javnog poziva, između ostalih, podržani su projekti Udruženja građana “Zdravo da ste” - “Otvoreni omladinski klub”, Kluba studenata Fakulteta političkih nauka, Saveza studenata Medicinskog fakulteta, Ferijalnog saveza RS, Savjeta omladinskih organizacija Banjaluka - SOOBL za mlade te Odreda izviđača “22. april”.

Iz Ferijalnog saveza Republike Srpske kazali su “Glasu Srpske” da je cilj njihovog projekta “Kamp prijateljstva” razvoj mobilnosti mladih u Srpskoj. Projekat, koji će biti sufinansiran sa oko 5.000 KM, biće realizovan u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

- Cilj je da mladima približimo kulturno-istorijske sadržaje nacionalnog parka. Predviđene aktivnosti su rafting i planinarenje, obilazak spomenika kulture u nacionalnom parku, ali i sadržaji poput promocije knjiga, predstava studentskih pozorišta te okruglih stolova - rekao je predsjednik Ferijalnog saveza Dubravko Suvara.

U Omladinskom centru “Zdravo da ste” planiraju da od 1. oktobra ove do 28. februara iduće godine realizuju projekat “Otvoreni omladinski klub”, koji će omogućiti mladima od 15 do 30 godina da kvalitetno provode slobodno vrijeme te im pružiti podršku u socijalnom, kulturnom i ekonomskom razvoju, kao i podršku socijalnoj integraciji. Projekat će biti sufinansiran sa oko 6.000 KM.

- Aktivnosti će se realizovati u okviru četiri programa, a planirane su edukacije za volontere, volonterske akcije i pomoć u učenju od strane volontera, radionice za mlade sa temama komunikacije, ljudskih prava, omladinskog rada, seksualnog i reproduktivnog zdravlja, informisanje mladih o mogućnostima njihove mobilnosti. Biće tu zanimljivih sadržaja, kao što je tzv. “muzički kuvar”, kursevi jezika, škola gitare, afričkih udaraljki, filmske večeri i sportske aktivnosti - kazala je psiholog u centru Nataša Pivašević.

Potpredsjednik Kluba studenata FPN-a Milan Unčanin je rekao da su konkurisali za podršku projektu “Studentski model Ujedinjenih nacija”, koji će biti sufinansiran sa 5.840 KM.

- To je već godinama jedina međunarodna konferencija na Univerzitetu U Banjaluci. Glavni cilj je da studenti našeg univerziteta i studenti iz drugih država budu upoznati sa radom Skupštine UN kroz simulaciju njenog rada - naglasio je Unčanin.

 Ugovori

Iz Gradske uprave su poručili da će sa izabranim omladinskim organizacijama i organizacijama za mlade, koji će realizovati projekte, biti zaključeni ugovori.

- Omladinske organizacije čiji će projekti biti sufinansirani sredstvima iz gradske kase u 2020. godini dužne su da Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u roku od 30 dana od dana realizacije projekta dostave narativni i finansijski izvještaj na propisanim obrascima - naglasili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana