Grad ponavlja javni poziv za dodjelu novčane pomoći u oblasti turizma i ugostiteljstva: Samo rijetki ispunili uslove za subvencije

Aleksandra Todorović
Grad ponavlja javni poziv za dodjelu novčane pomoći u oblasti turizma i ugostiteljstva: Samo rijetki ispunili uslove za subvencije

BANjALUKA - Grad će ponoviti javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva jer je mali broj kandidata ispunio uslove za dobijanje ove podrške.

Iz Odjeljenja za privredu su poručili da je rok za podnošenje zahtjeva u kategoriji subvencija poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva, subvencija za samozapošljavanje i podršku starim zanatima u doba krize bio 30 dana od dana objave javnog poziva, pa je zaključno sa 20. septembrom pristiglo 136 zahtjeva.

- Uvidom u pristigle prijave utvrđeno je da je za subvenciju poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva konkurisalo 15 poslovnih subjekata iz kategorije hoteli, moteli i hosteli, od kojih su dva poslovna subjekta ispunila propisane uslove - rekli su u ovom odjeljenju.

Kada se radi o turističkim agencijama, tur-operatorima i izvođačkim djelatnostima, zaprimljeno je 17 prijava, od kojih samo jedan subjekat ispunjava tražene uslove.

U kategoriji svadbenih salona i noćnih klubova konkurisalo je pet poslovnih subjekata, od kojih nijedan nije ispunjavao tražene uslove.

- Uzimajući u obzir da je mali broj kandidata ispunio uslove za dobijanje subvencija u oblasti turizma i ugostiteljstva, odlučeno je da bude ponovljen poziv za dobijanje subvencija za ovu grupu. U skladu sa navedenim pripremljene su i izmjene i dopune pravilnika o uslovima i načinu korištenja subvencija poslovnim subjektima u periodu krize u gradu kako bi bio jasnije definisan način i vrsta dostavljanja pojedine dokumentacije, nakon čega će ponovo biti objavljen javni poziv - precizirali su u odjeljenju.

Dodali su da su se za liniju subvencija za samozapošljavanje na poziv prijavila 82 poslovna subjekta, od kojih je 77 ispunilo uslove, a pet poslovnih subjekata ne ispunjava uslove.

- Za subvenciju za podršku starim zanatima u doba krize prijavilo se 17 poslovnih subjekata, od kojih 16 ispunjava uslove javnog poziva - poručili su iz odjeljenja.

Iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka” kazali su za “Glas Srpske” da je došlo do propusta prilikom izrade zahtjeva za prijavu na javni poziv, te da objavljeni rezultati nisu konačni.

- Uslovi za prijavu na javni poziv nisu bili jasno definisani. Jedini koji neće moći aplicirati na javni poziv su noćni klubovi, jer ne ispunjavaju jedan od uslova konkursa, a to je da su u periodu pandemije imali najmanje dva prijavljena radnika u radnom odnosu - kažu iz “Horeke”.

Dodali su da su turističke agencije, hoteli i noćni klubovi pretrpjeli najveće finansijske gubitke.

Rok

Iz Odjeljenja za privredu napominju da nisu obuhvaćeni zahtjevi za subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena i subvencije komunalne takse za zauzimanje javne površine, jer je za ove dvije vrste subvencije javni poziv otvoren do 31. decembra 2021. godine, a zahtjevi se podnose direktno nadležnim odjeljenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana