Grad izdvojio 200.000 KM za bolje stručno obrazovanje

Ilijana Božić
Grad izdvojio 200.000 KM za bolje stručno obrazovanje

Banjaluka - Sedam srednjih stručnih škola dobiće 200.000 KM iz gradskog budžeta za opremanje kabineta praktične nastave, u okviru programa čiji je cilj da učenici dobiju adekvatnu obuku za buduća radna mjesta.

Biće opremljeni stručni kabineti Tehnološke, Elektrotehničke, Poljoprivredne, Ugostiteljske, Tehničke, Građevinske i Škole učenika u privredi, a u opremanje kabineta biće uključene i zainteresovane kompanije, koje su ovaj program prepoznale kao šansu za dobijanje novog, obučenog kadra.

Gradonačelnik Igor Radojičić juče je uručio ugovore predstavnicima srednjih škola i tom prilikom naglasio da je ovo druga godina da se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za opremanje kabineta za praktičnu nastavu.

- To vidimo kao podsticaj privredi za stručno obrazovanje, jer djeca izlaze iz škola bez dovoljnog praktičnog znanja - kazao je Radojičić.

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević istakao je da će ovu mogućnost iskoristiti za opremanje restorana u okviru škole, koji služi za praktičnu edukaciju učenika.

- Zanimanja poput kuvara, kulinarskog tehničara ili konobara danas su veoma tražena na tržištu rada i siguran sam da ćemo, zahvaljujući ovoj pomoći, biti u prilici da adekvatno obučimo učenike - rekao je Spasojević.

U okviru programa, opremanje kabineta ovih škola pomogle su kompanije “Kavala”, “Got solušn”, “Elnos”, “Telegrup”, “Ekskluziv lindžeri”, “Krajina klas”, “Tropik”, “Rema trejd”, te “VIS”.

Regionalni direktor operacija “Telegrup” Aleksandar Antonović naglasio je da su se u ovoj kompaniji kadrovi iz Republike Srpske pokazali odličnim i na regionalnom i internacionalnom tržištu, zbog čega su i odlučili da podrže ovu akciju.

- Izuzetno nam je važno da za dobro poslovanje imamo dobre kadrove. Što se tiče nas i našeg poslovanja smatramo da je potrebno djecu stimulisati kako bi se okrenuli tehnološkim strukama koje će biti sve više deficitarne na tržištu rada - rekao je Antonović

 

Žensko preduzetništvo

Gradonačelnik Igor Radojičić juče je uručio ugovore o dodjeli gradskih podsticaja za nezaposlene sugrađane koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu sredstava za samozapošljavanje.

- Riječ je o podršci različitim djelatnostima od proizvodnje, zanatstva, trgovine do ugostiteljstva. U ove svrhe grad je izdvojio više od 300.000 KM - rekao je Radojičić i dodao da je prilikom dodjele prednost data ženskom preduzetništvu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana