Grad Banjaluka zanemario sopstveni konkurs: Izgled vidikovca na Banj brdu nema veze sa onim pobjedničkim

GS
Grad Banjaluka zanemario sopstveni konkurs: Izgled vidikovca na Banj brdu nema veze sa onim pobjedničkim

BANjALUKA – Projekat vidikovca u Banjaluci, čiji tender za izgradnju je u toku, zamišljen je kao kao platforma iznad šume na Banj brdu i postojeće saobraćajnice, koja bi služila za panoramsko posmatranje grada sa ove lokacije.

Ipak vidokovac se neće graditi na mjestu na kojem je prvobitno zamišljen, već nekih 50 metara dalje, i imaće drugačiji izgled nego onaj kakav je prikazan u pobjedničkom projektu.

Bojan Vučen, koji je bio dio tima koji je u decembru 2021. pobjedio na konkursu za ovaj vidikovac u Banjaluci, naveo je da je izvođački projekat izmjenjen i pojednostavljen da nema ikakve veze sa pobjedničkim konkursnim rješenjem.

"Rješenje iz izvođačkog projekta je toliko uprošćeno i izmjenjeno, da nema skoro nikakve veze sa pobjedničkim konkursnim rješenjem. Naše riješenje je svojom protočnom organskom formom trebalo da se uklopi vizuelno u postojeće okruženje, suptilno prateći morfologiju terena i krivudavih staza formirajući apstraktnu formu krošnji. Izbjegavali smo agresivne i isturene(prepuštene) forme koje bi svojom rigidnom i banalnom napadnošću ugrozile Spomenik palim borcima koji se nalazi iznad budućeg  vidikovca, koji je zaštićen kao kulturno-istorijsko naslijeđe i dominira prostorom kao glavi reper", napisao je u ime tima jedan od ljudi koji su učestvovali na projektu, Bojan Vučen.

Vučen  je naveo da je u pitanju čist "profesionalni revolt i njihov jasan pokušaj da se ograde od projekta, jer sa verzijom koja će biti izgrađena nemaju ništa.", prenosi Una.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, ne poriče da je došlo do preprojektovanja, te dodaje da se njemu najviše dopalo rješenje koje je pobijedilo, ali...

"To rješenje je pobijedilo i mi smo po njemu krenuli da radimo projekat i naravno da ćemo raditi po svim rješenjima koja pobjede. Međutim, onda su došli iz Centra za zaštitu životne sredine i mnogi drugi iz tih oblasti i pobunili se, jer ona prva lokacija lokacija utiče na to da se 20-30 stabala mora izrezati, te da je to nedopustivo. Ta lokacija je trebala biti gdje je durbin, a onda taj dio zemljišta ima nekih svojih nepravilnosti, pa bi se morali neki veći zahvati dešavati što utiče na ambijent i okolinu", rekao je Stanivuković.

Dodao je da nema namjeru da uništava prirodu.

"Ja sam rekao - u redu, samo recite gdje je i kako najbolje i radićemo, samo nemojte da opet neko nešto (blebeće). Doslovno je tako bilo i zato se ušlo u preprojektovanje. Pomjerena je lokacija gdje se ne mora nijedno drvo odsjeći, čak ni jedan listić pasti neće. Rekao sam svima, gdje god ga posadite meni na glavu tu ćemo ga graditi, samo nemojte da imamo problema, eto", objasnio je gradonačelnik Banjaluke.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana