Duplo više slučajeva prosjačenja na banjalučkim ulicama

Aleksandar Stojanović
Duplo više slučajeva prosjačenja na banjalučkim ulicama

BANjALUKA - Policija je u maju i junu ove godine izdala 34 prekršajna naloga zbog prosjačenja koje je dvostruko uvećano u odnosu na isti period lani kada da je evidentirano 15 takvih slučajeva u gradu.

Iz Policijske uprave Banjaluka kazali su za “Glas Srpske” da je u maju ove godine zabilježeno 10, a u junu 24 slučaja prosjačenja.

- Prošle godine u maju smo evidentirali dva, a u junu 10 slučajeva. Svi izvršeni prekršaji sankcionisani su izdavanjem prekršajnih naloga. O ovim slučajevima obaviješten je sudija za prekršaje Osnovnog suda u Banjaluci, kao i dežurni inspektor Službe za strance BiH, ali i Terenski centar, ukoliko se radi o stranim državljanima i dežurni socijalni radnik Centra za socijalni rad - istakli su iz Policijske uprave.

Dodaju da u navedenom periodu nije bilo krivičnih djela koja su počinjena u vezi sa prosjačenjem.

Iz Centra za socijalni rad ističu da su oni nadležni za postupanje sa maloljetnim licima zatečenim u prosjačenju, te odmah po prijavi policije preuzimaju potrebne mjere.

- Prvo pokušavamo utvrditi identitet, kao i opštinu iz koje dijete potiče, te o slučaju obavještavamo organ starateljstva koji je nadležan za to dijete. Dok se navedeni podaci ne utvrde, dijete bude privremeno smješteno u prihvatnu stanicu, a onda ga preuzme nadležni centar za socijalni rad ili roditelji uz saglasnost nadležnog organa starateljstva. Potrebno je napomenuti da se, po Palermo protokolu, svako dijete zatečeno u prosjačenju, a s obzirom na to da se radi o eksploataciji, smatra žrtvom trgovine ljudima, te se sa istim postupa po utvrđenim procedurama za direktnu asistenciju žrtvama trgovine ljudima - istakli su iz Centra.

Dodaju da Centar ima razrađen mehanizam djelovanja u vezi s tim pitanjem, te da je u periodu od 2006. do 2015. prosjačenje skoro bilo iskorijenjeno.

- Nažalost, zbog objektivnih okolnosti, naša ustanova do dolaska nove uprave nije bila u mogućnosti da se posveti kontroli prosjačenja, te je u navedenom periodu došlo do blage eskalacije tog problema. Međutim, u 100 odsto slučajeva riječ je o maloljetnim licima koja nisu građani Banjaluke - kazali su iz Centra.

 Trajno rješenje

Iz Centra za socijalni rad ističu da Banjaluka bilježi najmanji broj slučajeva prosjačenja, te da bi trajno rješenje bilo potpuna primjena Palermo protokola, čiji potpisnik je i BiH.

- To bi značilo da bi se i roditelji koji svoju djecu prisiljavaju da prose, smatrali počiniocima krivičnog djela trgovina ljudima, te bi za isto odgovarali pred nadležnim pravosudnim organima, a centri za socijalni rad bi bili u mogućnosti da adekvatno zbrinu djecu i omoguće im zdravo odrastanje i srećno djetinjstvo - istakli su iz Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana