Dogovora nema, obustava gradskog prevoza od 1. jula sve izvjesnija

Sara Bojanić
Foto: S. Bojanić

BANjALUKA - Na današnjem sastanku sa rukovodstvom gradskih odbora stranaka koje učestvuju u radu Skupštine grada, a u vezi sa problemom funkcionisanja javnog gradskog i prigradskog prevoza, nisu se pojavili predstavnici skupštinske većine, rekao je nakon sastanka u Gradskoj upravi Banjaluka gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

-Predstavnici SNSD-a, Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije nisu došli na sastanak. Ono što SNSD traži, jeste da do kraja godine preuzmemo četiri miliona maraka za finansiranje javnog prevoza - rekao je Stanivuković.

Kazao je da bi u tom slučaju grad morao odustati od ostalih projekata.

- Grad je ponudio da novi cjenovnik važi samo za pojedinačne i radničke karte, a grad bi subvencionisao đačke karte i karte za socijalno ugrožene kategorije - kazao je Stanivuković.

Podsjetio je  da su prevoznici odlučili da, ako se ne usvoji novi cjenovnik, od 1. jula dođe do obustave javnog prevoza u Banjaluci.

- Ukoliko se ne postigne dogovor, ako ostane takav stav skupštinske većine i ako se ne postigne konsenzus, spremni smo da u krajnjem slučaju odemo pred vrata onih gdje je problem i nastao - poručio je Stanivuković.

Direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić rekao je da bi prema trenutnoj situaciji od 1. jula moglo doći do obustave javnog prevoza u gradu.

- Iako se stekao i treći uslov za poskupljenje od prvog marta, dogovor nije postignut - kazao je Mijić.

Dodao je da se postojeći cjenovnik odnosi na cijenu goriva 2,59 KM, a sadašnja cijena iznosi 3,5 KM, što je neprihvatljivo.

- Uslov da od 1. jula ne dođe do obustave gradskog i prigradskog prevoza je da grad isplati sredstva za jun i da se usvoji novi cjenovnik. Potrebno je, pored toga, izdvojiti sredstva za finansiranje nerentabilnih linija, 15 feninga po kilometru za gradski i 30 feninga za prigradski prevoz - rekao je Mijić.

Dodao je da je nerentabilne linije potrebno redukovati, kako se u vrijeme krize ne bi bespotrebno trošio novac i gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana