Bolji uslovi za 500 đaka u Banjaluci: Milion KM za OŠ ''Zmaj Jova Jovanović''

Srna
Foto: banjaluka.rs.ba

BANjALUKA- Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da se energetsko utopljavanje Osnovne škole /OŠ/ "Jovan Jovanović Zmaj" u Banjaluci radi u okviru druge faze obnove objekata u kojoj će biti završeno njih oko 40 u Srpskoj, od čega 11 u Banjaluci.

Golićeva je navela da je prva faza završena krajem prošle godine, kada su energetski obnovljena i sanirana 33 objekta u Republici Srpskoj, od čega u Banjaluci pet.

"Oko 9,5 miliona KM biće uloženo u obrazovne i zdravstvene ustanove na području grada Banjaluka", rekla je Golićeva nakon što je sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem posjetila ovu školu u Banjaluci.

Ona je navela da je resorno ministarstvo u fazi završetka pregovora sa Njemačkom Vladom o donaciji 10 miliona evra bespovratnih sredstava koja će biti uložena u saniranje još školskih ustanova.

Radojičić je rekao da će u rekonstrukciju OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u naselju Kočićev vijenac kroz projekat podizanja energetske efikasnosti školskih i predškolskih objekata biti uloženo oko milion KM, što će značajno doprinijeti poboljšanju uslova za učenje i rad.

Radojičić je istakao da je do sada sedam banjalučkih centralnih osnovnih škola potpuno obnovljeno putem projekta energetske efikasnosti.

"Dograđena je škola na Starčevici, temeljno obnovljeno nekoliko područnih škola od Aginog Sela do Pavlovca i na još 24 objekta obavljeni veći ili manji zahvati", rekao je novinarima Radojičić.

On je dodao da je cilj ovih aktivnosti da djeci u školskim objektima budu poboljšani uslovi za boravak, te da im bude toplije i ugodnije za praćenje nastave.

Direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Dijana Bogdanović izrazila je zadovoljstvo što će ova škola, koja je sagrađena 1971. godine, imati mnogo bolje uslove za boravak i učenje djece i zaposlenih.

"Škola je bila bez fasade i termoizolacije, sa dotrajalom stolarijom, a grijali smo se na ugalj, lož ulje i drvo.

Sada se sve mijenja, a najznačajnije je što ćemo dobiti kotlovnicu i grijati se na pelet", rekla je Bogdanovićeva.

Ona je istakla da ovu školu pohađa oko 500 učenika, te je jedna od rijetkih koja svake godine bilježi povećan broj prvačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana