Banjaluka proslavlja krsnu slavu : Litija u čast Spasovdana FOTO VIDEO

Aleksandar Stojanović
Banjaluka proslavlja krsnu slavu
Foto: A.S. | Banjaluka proslavlja krsnu slavu

BANjALUKA - Litija u čast Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, praznika koji je krsna slava grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja Spasovdana prošla je ulicama centra Banjaluke, oko hrama, nakon što je služena sveta liturgija i osvećen slavski kolač.

U litiji je bilo nekoliko stotina ljudi.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem istakao je da Vaznesenje Gospodnje, kao i svi dani u Hristove 33 godine zemaljskog života, bio veliki, natprirodan dan, koji se ne može riječima opisati.

- Na današnji dan zaokružuje se ciklus spasenja roda ljudskog - poručio je vladika Jefrem nakon služenja liturgije.

Episkop Jefrem je, čestitajući Spasovdan svim građanima Banjaluke i Beograda, poručio da Crkva Hristova živi 2.000 godina i da je prebrodila mnoge krize, ali da je nijedna nije mogla uništiti.

- Da nam Gospod da snage, da i u ovom vremenu, koje je po mnogo čemu teško, budemo jači, da izvučemo potrebnu pouku jer smo otrovali i zemlju i vodu i hranu koju jedemo. Mogli bi i drugačije - poručio je vladika Jefrem.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Radojićić je istakao da je grad Banjaluka posljednjih godina pravio ozbiljne  razvojne korake i da očekuje da će nastaviti tim putem.

- To znači veliki broj ulaganja, poboljšavanje uslova života, gradnju komunalne infrastrukture, vrtića, saobraćajnica, mostova i svega što građanima treba – istakao je Radojičić.

Čestitajući Banjalučanima krsnu slavu grada, Radojičić je podsjetio da je  grad posljednjih godina otvarao po nekoliko hiljada novih radnih mjesta, da trenutno ima povećan broj nezaposlenih, ali je izrazio nadu da će i u oblasti zapošljavanja krenuti uzlaznom putanjom.

Napominje da ove godine Banjaluka Spasovdan dočekuje u drugačijim okolnostima, ali da iz ove krize građani izlaze sigurni u zdravstvenom smislu.

- Svi pokazetelji koje imamo posljednjih dana govore o tome da se epidemija virusa korona smiruje i da smo kroz taj veliki izazov prošli. Ostaju socijalne i ekonomske posljedice, ali smo odlučili da uz sve probleme i izazove, nastavimo istim razvojnim putem - naglasio je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Današnju krsnu slavu - Spasovdan, Radojičić je čestitao i gradovima Beograd i Istočno Sarajevo.

Talić je napomenuo da je grad preduzeo sve aktivnosti kada je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva i javnog zdravlja.

- Nadam se da ćemo prevazići posljedice koja sada osjećamo i da ćemo se vratiti investicionim aktivnostima koje smo imali prije pandemije. Želim da istaknem da su građani bili dosta odgovorni i nadam se da će tako biti i dalje - rekao je Talić.
Banjalučanin Bojan M. kazao je da ga raduje što grad i ove godine proslavlja krsnu slavu i što su se građani okupili da obilježe ovaj veliki praznik.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, kao i ranijih godina, obilježavaju zajedno grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva-parohija banjalučka.

Zbog proslave Spasovdana od 10.30 do 12.30 časova obustavljen je saobraćaj u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Ulice Marije Bursać do Aleje Svetog Save.
Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine izostaće obimniji kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana