Banjaluka proslavila krsnu slavu: Litija u čast Spasovdana FOTO/VIDEO

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Grad Banjaluka i Saborni hram Hrista Spasitelja obilježili su danas krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, a nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva ove eparhije, obavljen je čin osveštanja slavskog žita i kolača, kao i Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Episkop banjalučki Jefrem čestitao je vjernicima i svim Banjalučanima krsnu slavu uz poruku da sve bude srećno i blagosloveno, uspješno i napredno.

"Da se svi potrudimo da budemo saradnici Božiji na djelu njegovom. Ako tako budemo radili, Bog će nam pomoći i biće nam bolje", rekao je vladika Jefrem u Hramu Hrista Spasitelja gdje je liturgiji prisustvovao veliki broj vjernika.

Episkop kanadski Mitrofan izrazio je veliku radost što je danas u Banjaluci i Republici Srpskoj kako bi proslavio veliki praznik i molitveno učestvovao u Svetoj arhijerejskoj liturgiji.

"Nema ljepšeg zvanja i dostojanstva, uzvišenijeg čina i slave nego biti pravoslavni hrišćanin. To su pokazale naše majke i naši oci. Ovdje se stvara naša budućnost i naša vječnost", poručio je vladika Mitrofan.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je danas sugrađanima krsnu slavu grada i Hrama Hrista Spasitelja, Vaznesenje Gospodnje-Spasovdan i poželio svima mir, stabilnost, blagostanje i sreću.

"Najvažnija poruka u svetim knjigama jeste da je čovjek mogućnost i ono što treba da bude. Trebamo dati maksimum kako bi se obnovile svetinje i gradili hramovi, te obnavljali našu vjeru", rekao je Stanivuković novinarima u Banjaluci.

 

Stanivuković je uputio čestitke i Gradu Beogradu i Opštini Istočno Novo Sarajevo, koji takođe proslavljaju Spasovdan kao krsnu slavu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku građanima i rukovodstvu grada, naglasivši da je Banjaluka opravdano stekla status administrativnog, turističkog, sportskog i kulturnog centra, čiji dalji napredak svakodnevno treba razvijati na opštu društvenu korist svih njenih građana.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da će najveći grad Srpske, zajedno sa republičkim institucijama, iskoristiti sve potencijale i resurse i nastaviti putem razvoja, na dobrobit i zadovoljstvo njenih stanovnika i Republike Srpske.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je Banjaluka danas pokazala ljubav, poštovanje i jedinstvo, okupivši se oko pravoslavne crkve.

"Čestitam svim građanima Banjaluke ovaj dan i želim da se ujedinimo, da gradimo i doprinosimo razvoju i ljepšem životu u našem gradu", naglasio je Đajić.

Banjalučanka Gospa Savanović rekla je da se svetinje moraju poštovati i redovno odlaziti u crkvu, kao i da je Spasovdan veliki svetac.

Danka Brkić rekla je da joj obilježavanje krsne slave grada i veliki svetac znače mnogo, te da iako je u godinama, nije željela da propusti liturgiju i molitvu u Hramu Hrista Spasitelja.

Obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje će uveče biti održan festival guslara Republike Srpske.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno grad Banjaluka i Eparhija banjalučka.

Slavu grada, koja je i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno grad Banjaluka i Eparhija banjalučka, a pored njih, Spasovdan je i slava manastira Visoki Dečani, gradova - Beograd, Nevesinje i Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana